Domowy shish kebab i kuskus z kalafiora

  • 4 kwietnia 2018

ZDROWY i chrupiący kurczak 


Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka 
Puszka cieciorki 
Średniej wielkości słodki ziemniak 
Mała papryka czerwona 
Mała papryka żółta 
Główka sałaty rzymskiej 
Łyżka słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 
1 1/2 łyżeczka soli 
1 łyżka oleju 

Panierka: 
 Bułka tarta 
2-3 łyżki mąki (najlepiej z ciecierzycy, migdałowe, orkiszowej, ale może też być razowa) 
2 jajka 
1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie) 
1 łyżeczka granulowanego czosnku lub starty i zgnieciony na pastę 1 ząbek świeżego 
1/2 łyżeczka soli 
Pieprz 

Sos: 
4 łyżki gęstego jogurtu 
1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 1/2 roztartego ząbka 
1 łyżeczka soku z cytryny 
1 łyżeczka lekkiego majonezu lub 1/2 łyżeczki miodu 
Sól do smaku 

 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Batata obierz i pokrój w kostkę o boku 1-1,5 cm. Cieciorkę odcedź i opłucz w wodzie. Wysusz, pocierając delikatnie nasionka, żeby pozbyć się skórki. Przełóż warzywa na blaszkę wyłożoną pergaminem. Posól, wsyp łyżkę słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/3 łyżeczki kuminu, polej łyżką oleju i dokładnie wymieszaj. Wystaw do piekarnika na 30 minut. Filety pokrój na kawałki długości kciuka. Posól i popieprz. Do misy wsyp bułkę tartą i czosnek, wymieszaj. Do oddzielnej wsyp mąkę. Wbij jajka do głębokiej misy, dodaj sos sriracha i dobrze rozbij rózgą. Panieruj kurczaka najpierw obtaczając kawałki mięsa w mące, potem zamocz w jajku i przełóż do misy z bułką tartą i znów dokładnie obtocz. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika pod sam grill na 15 minut. W połowie pieczenia przewróć kurczaka. Pokój w kostkę papryki, sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj składniki sosu. Wyjmij kurczaka i pieczone warzywa z piekarnika. Podawaj z sałatą i batatami polanymi delikatnie sosem. Resztę sosu podaj jako dip do kurczaka. 

 SAŁATKA Z PIECZONYCH RZODKIEWEK I KREWETEK 

 Składniki: 
200-300 g krewetek surowych 
2 pęczki rzodkiewek
 Mała papryczka chili 
2 duże garście sałaty masłowej, albo mieszanki sałat 
1 łyżka octu balsamicznego 
1 łyżeczka miodu 
Sól i pieprz do smaku 

Dresing: 
 3 łyżki masła 
1 łyżka soku z cytryny 
½ łyżeczki miodu 
½ łyżeczki tymianku 
1 łyżka oleju roślinnego

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rzodkiewki umyj, osusz, większe przekrój na połowy. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem, octem balsamicznym i miodem. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Przygotuj dresing. Roztop masło w rondelku, dodaj tymianek, sok z cytryny i miód. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut. Krewetki wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem, posól, popierz i na 7 minut przed zakończeniem pieczenia rzodkiewek, włóż do pieca. Wyciągnij wszystkie składniki Wyłóż na talerze sałatę, połóż na niej rzodkiewki i krewetki, posyp posiekaną drobno papryczką chili. Polej dresingiem i wcinaj!

MASOOR DAL – ZUPA Z SOCZEWICY 

 Składniki: 
 Puszka całych pomidorów 
2 średniej wielkości bataty 
1 duża cebula 
Kawałek świeżego imbiru 
2 ząbki czosnku 
1 papryczka chili 
Szklanka soczewicy 
Ziarenka kolendry (2 łyżki) 
2 łyżeczki kuminu 
1 łyżeczka kurkumy 
1 łyżeczka suszonego imbiru 
2 łyżki oleju 
3 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 

 W szerokim rondlu rozgrzej olej, a następnie wsyp drobno posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty, aż cebula lekko się zeszkli. Dodaj pokrojonego batata i dynię. Smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj tarty imbir i drobno posiekane ząbki czosnku. Zamieszaj, smaż jeszcze 2 minuty. Posiekaj drobno papryczkę chili i razem z soczewicą, utartymi nasionami kolendry, kuminem i imbirem w proszku wsyp na patelnię. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pomidory z puszki, 4 szklanki wody lub warzywnego bulionu. Zagotuj, a potem gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie. Podawaj zupę posypaną siekaną zieleniną. 

 DOMOWY SHISH KEBAB I KUSKUS Z KALAFIORA 
 Składniki: 
500 g mielonego mięsa z indyka 
1 czerwona cebula drobno posiekana 
 3 ząbki czosnku starte na tarce 
 Starta skórka z jednej pomarańczy 
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka pieprzu 

 Kuskus: 
2 kalafiory 
1 łyżeczka kminu rzymskiego 
1/2 łyżeczki curry 
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 
3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 
Świeża kolendra 

 Sos: 
 6 łyżek jogurtu greckiego 
1 łyżeczka suszonego czosnku lub ząbek startego czosnku 
1 łyżka pasty tahini albo oleju sezamowego (możemy przynieść swój) 
Sól do smaku 

 Wymieszaj skórkę z pomarańczy z solą, kminem, pieprzem, starym czosnkiem i cebulą. Dodaj mięso i wyrabiaj przez kilka minut. Przyłóż się ;-). Mięso powinno być zwarte i gładkie. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę. Po godzinie rozgrzej piekarnik do 200 st. Umyj kalafiory i zetrzyj na tarce albo zmiksuj w blenderze. Wysyp na blaszkę do pieczenia. Posyp przyprawami, skrop olejem i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 15 minut. W połowie pieczenia przemieszaj kalafiory. Wyciągnij z piekarnika i posyp świeżymi ziołami. Z mięsa uformuj placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni, połóż na środku szpadelek do szaszłyków i uformuj podłużne szaszłyki. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Wymieszaj składniki sosu. Podawaj kebaby z kuskusem kalafiorowym i ze świeżym, pokrojonym i posolonym ogórkiem. Obok postaw jogurt.