Biała kiełbasa z warzywami i soczewicą
- 4 białe kiełbasy
- 1 puszka zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól, pieprz
Cebulę pokrój w piórka, papryki w paski, a cukinię w plasterki. W blaszce ułóż warzywa, liście i soczewicę, zalej je bulionem. Kiełbasę wysmaruj stopionym masłem z musztardą i miodem. Ułóż na wierzchu warzyw, lekko wciskając pętka w warzywa. Piecz danie 40-45 minut, aż kiełbasy się zezłocą, a warzywa zmiękną. Gorące podawaj z musztardą i natką pietruszki.
Sałatka nicejska
- 2 sałaty rzymskie
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 1 puszka kawałków tuńczyka w sosie własnym
- 1 nieduża puszka filetów anchois
- 150 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 czerwona cebula
sos:
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka musztardy miodowej
- sól, pieprz
Składniki sosu przełóż do słoiczka i szejkuj nim aż połączą się w gładki sos. Możesz przygotować podwójną lub potrójną porcję sosu i przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie, do kolejnych porcji sałaty. Sałatę umyj i potnij w kawałki, pomidorki przetnij na połowy (jeśli są nieduże, niekoniecznie), cebulę potnij w piórka, a jajka na ósemki. Sałatę przełóż na talerze lub na jeden duży półmisek. Dołóż do niej cebulę, oliwki, pomidorki, kawałki tuńczyka i anchois oraz jajek. Skrop sosem, dopraw i podawaj.
Słodkie Cake Pops – ciasteczka na patyczku
- 350-400 g sernika
- 200 g białej czekolady lub białej polewy czekoladowej
- 100 g orzechów włoskich
dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
- kolorowe nieduże wstążki
- nieduże kokardki z pasmanterii do dekoracji patyczków
- mini papilotki do trufli
Sernik rozgnieć widelcem. Jeśli jest już zbyt suchy dodaj do niego stopionego masła lub serka waniliowego. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Wbij w nie patyczki do szaszłyków i odstaw na 30 minut do lodówki. Orzechy posiekaj i przełóż do miseczki. Czekoladę stop nad kąpielą wodną. Każdą kulkę dokładnie zanurz w polewie i od spodu udekoruj orzechami. Odstaw do zastygnięcia i podawaj.
Czekoladowe trufle z babki
- 350-400 g dowolnej babki
- 4-5 łyżek kremu czekoladowego
- 120 g homogenizowanego serka waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g kakao
- cukrowe dekoracje lub kolorowy cukier do dekoracji
Z babki odetnij suche lub spieczone krawędzie. Następnie pokrusz ją namalutie okruchy. Wymieszaj ciasto z serkiem i kremem, jeśli masz ochotę możesz dodać do niej odrobinę 1-2 łyżki kakao. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i schłódź je w lodówce. Czekoladę stop nad kąpielą wodną, a kakao wysyp na płaskim talerzyku. Część trufli obtaczaj w kakao, a część pokrywaj czekoladą. Schłódź i podawaj, udekorowane wedle uznania.