Wiejski żurek gotowany na maślance
- bulion warzywny 600 ml
- zakwas do żurku 0,5 litra
- maślanka 100 ml
- boczek wędzony 0,2 kg
- kiełbasa biała 0,3 kg
- cebula 1 szt.
- jaja świeże 3 szt.
- borowik marynowany 0,05 kg
- krem chrzanowy 0,05 kg
- śmietana 30% 100 l
- majeranek suszony natka pietruszki
- czosnek 4-6 ząbków
- liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz
Ugotować bulion warzywny z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego oraz zakwasu do żurku. Dodać kiełbasę białą. Lekko gotować. Boczek i cebulę przesmażyć. Dodać do żurku. Dodać pozostałe składniki: maślankę, krem chrzanowy, śmietanę, drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku. Na sam koniec dodać marynowanego borowika oraz natkę pietruszki.
Sałatka z jajkiem i marynatami
- Jaja świeże 2 szt.
- Majonez 2-3 łyżki
- Olej lniany 1 łyżka
- Jabłko Golden delicious 1 szt.
- Ogórek konserwowy 0,1 kg
- Buraczki konserwowe 0,1 kg
- Kurka marynowana 0,015 kg
- Musztarda 1 łyżeczka
- Szczypior cienki 1 pęczek
- Olej rzepakowy 2 łyżki
- Rzodkiewka 1 pęczek
- Awokado 1 szt.
- Sól, pieprz
Jaja ugotować na twardo. Wszystkie pozostałe składniki pokroić w kostkę 0,5cm x 0,5cm. Pokrojone składniki wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość udekorować szczypiorkiem.
Przekąska na Wielkanoc
- Pierś z kurczaka 1 szt.
- Ser twarogowy z mleka koziego 0,15 kg
- Twaróg wędzony 0,15kg
- Ogórki konserwowe 0,2 kg
- Ćwikła z chrzanem 2 łyżki
- Śmietana 30% 100 ml
- Pomidor koktajlowy 2 szt.
- Kapary z szypułką kilka sztuk
- Koperek 1 pęczek
- Pietruszka dekoracyjna 1 pęczek
- Jaja przepiórcze 6 szt.
Pierś z kurczaka zamarynować w oleju, musztardzie, soli, pieprzu i upiec w 160 C prze około 15 minut. Po ostygnięciu pokroić w plastry. Jaja przepiórcze ugotować na twardo. Ser twarogowy z mleka koziego połączyć z połową śmietany i drobno posiekanym koperkiem. Ser wędzony połączyć z pozostałą częścią śmietany. Nadziewać słone korpusy przygotowanymi twarogami. Dekorować pozostałymi składnikami.
Szybki i prosty mazurek
Ciasto:
- Mąką 0,250 kg
- Cukier puder 0,05 kg
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- Masło 0,15k g
- Żółtka 3 szt.
Rozgrzać piekarnik do 170 -180 C. Okrągłe foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto schłodzić w lodówce 30 minut. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć 2 tortownicę do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec około 12-15 minut.
Nadzienie:
- Masa kajmakowa 0,4 kg
- Dżem z czarnej porzeczki 0,1 kg
- Maliny w syropie 0,1 kg
- Powidła śliwkowe 0,2 kg
- Orzech laskowy 0,1 kg
- Czekolada gorzka 1 tabliczka
Pierwsze ciasto przełożyć kajmakiem. Na to ułożyć kolejne ciasto. Boki wysmarować kajmakiem, środek przygotowanymi malinami i dżemami. Udekorować podprażonymi orzechami. Całość polać rozpuszczoną czekoladą.