Pytanie na Śniadanie

Świąteczne specjały last minute - sałatka

Wiejski żurek gotowany na maślance
  • bulion warzywny 600 ml 
  • zakwas do żurku 0,5 litra 
  • maślanka 100 ml 
  • boczek wędzony 0,2 kg 
  • kiełbasa biała 0,3 kg 
  • cebula 1 szt. 
  • jaja świeże 3 szt.
  • borowik marynowany 0,05 kg 
  • krem chrzanowy 0,05 kg 
  • śmietana 30% 100 l 
  • majeranek suszony natka pietruszki 
  • czosnek 4-6 ząbków 
  • liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz 
Ugotować bulion warzywny z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego oraz zakwasu do żurku. Dodać kiełbasę białą. Lekko gotować. Boczek i cebulę przesmażyć. Dodać do żurku. Dodać pozostałe składniki: maślankę, krem chrzanowy, śmietanę, drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku. Na sam koniec dodać marynowanego borowika oraz natkę pietruszki. 

Sałatka z jajkiem i marynatami
  • Jaja świeże 2 szt. 
  • Majonez 2-3 łyżki 
  • Olej lniany 1 łyżka 
  • Jabłko Golden delicious 1 szt. 
  • Ogórek konserwowy 0,1 kg 
  • Buraczki konserwowe 0,1 kg 
  • Kurka marynowana 0,015 kg 
  • Musztarda 1 łyżeczka 
  • Szczypior cienki 1 pęczek 
  • Olej rzepakowy 2 łyżki 
  • Rzodkiewka 1 pęczek 
  • Awokado 1 szt. 
  • Sól, pieprz 
Jaja ugotować na twardo. Wszystkie pozostałe składniki pokroić w kostkę 0,5cm x 0,5cm. Pokrojone składniki wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość udekorować szczypiorkiem.

Przekąska na Wielkanoc 
  • Pierś z kurczaka 1 szt. 
  • Ser twarogowy z mleka koziego 0,15 kg 
  • Twaróg wędzony 0,15kg 
  • Ogórki konserwowe 0,2 kg 
  • Ćwikła z chrzanem 2 łyżki 
  • Śmietana 30% 100 ml 
  • Pomidor koktajlowy 2 szt. 
  • Kapary z szypułką kilka sztuk 
  • Koperek 1 pęczek 
  • Pietruszka dekoracyjna 1 pęczek 
  • Jaja przepiórcze 6 szt. 
Pierś z kurczaka zamarynować w oleju, musztardzie, soli, pieprzu i upiec w 160 C prze około 15 minut. Po ostygnięciu pokroić w plastry. Jaja przepiórcze ugotować na twardo. Ser twarogowy z mleka koziego połączyć z połową śmietany i drobno posiekanym koperkiem. Ser wędzony połączyć z pozostałą częścią śmietany. Nadziewać słone korpusy przygotowanymi twarogami. Dekorować pozostałymi składnikami. 

Szybki i prosty mazurek 
Ciasto: 
  • Mąką 0,250 kg
  • Cukier puder 0,05 kg 
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki 
  • Masło 0,15k g 
  • Żółtka 3 szt. 
Rozgrzać piekarnik do 170 -180 C. Okrągłe foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto schłodzić w lodówce 30 minut. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć 2 tortownicę do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec około 12-15 minut. 

Nadzienie: 
  • Masa kajmakowa 0,4 kg
  • Dżem z czarnej porzeczki 0,1 kg 
  • Maliny w syropie 0,1 kg 
  • Powidła śliwkowe 0,2 kg 
  • Orzech laskowy 0,1 kg 
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka 
Pierwsze ciasto przełożyć kajmakiem. Na to ułożyć kolejne ciasto. Boki wysmarować kajmakiem, środek przygotowanymi malinami i dżemami. Udekorować podprażonymi orzechami. Całość polać rozpuszczoną czekoladą.
Więcej na ten temat