Jajka faszerowane
- jajko, 8 szt.
- ser ementaler, 30 g
- masło, 20 g
- bułka tarta, 70 g
- makrela wędzona, 1 szt.
- sos biały:
- żółtko, 3 szt.
- mleko, 1l
- mąka, 70 g
- masło, 70 g
- ser ementaler, 100 g
- gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki
farsz:
- pieczarki, 350 g
- szalotka, 1 szt.
- cebula, 1 szt.
- natka pietruszki
- masło, 30 g
- cytryna, 1 szt.
- sól
- pieprz
Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz, przekrój na pół i wydrąż żółtka.
Farsz: na maśle przesmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i szalotkę. Gdy się zarumienią dodaj pokrojone pieczarki. Smaż aż woda odparuje a grzyby zaczną przywierać do patelni. Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, żółtka i posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj. Workiem cukierniczym lub za pomocą łyżki naszprycuj białka. Do rozpuszczonego w rondlu masła, dodaj mąkę (dobrze wymieszaj, aby uniknąć grudek), następnie zalej mlekiem i zagotuj. Rondel zdejmij z ognia a jego zawartością zalej trzy surowe żółtka (wlewaj mleko stopniowo, ciągle mieszając rózgą). Do całości dodaj starty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko zmiksuj. Brytfankę wysmaruj masłem, ułóż na niej jajka, posyp bułką tartą, zalej sosem i zasyp tartym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 3 min. Podawaj z rybą wędzoną.
Pasta jajeczna z grzanką i ogórkiem zielonym
- 4 jaja
- domowy majonez, 2 łyżki
- kolendra świeża
- papryczka chili
- szalotka - 1/4
- szczypiorek 1/4
- mielona kolendra
- pieprz
- sól
- masło
- bułka
- ogórek zielony
Jaja ugotuj, ostudź, obierz i wrzuć do miski, a następnie zetrzyj na tarce, na grubych oczkach lub rozgnieć dokładnie widelcem. Do masy dodaj majonez, po szczypcie przypraw oraz posiekany szczypior, chili, łodygi kolendry i szalotkę. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki by się przegryzło i potnij bułkę na kromki. Następnie na roztopionym maśle, na małym ogniu zrumień bułkę z obu stron, nałóż pastę i podawaj z plastrami umytego ogórka ze skórą.