NAJLEPSZE POTRAWY Z JAJEK NA WIELKANOC - pasta jajeczna

Jajka faszerowane
  • jajko, 8 szt.
  • ser ementaler, 30 g
  • masło, 20 g
  • bułka tarta, 70 g
  • makrela wędzona, 1 szt.
  • sos biały:
  • żółtko, 3 szt.
  • mleko, 1l
  • mąka, 70 g
  • masło, 70 g
  • ser ementaler, 100 g
  • gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki
farsz:
  • pieczarki, 350 g
  • szalotka, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • natka pietruszki
  • masło, 30 g
  • cytryna, 1 szt.
  • sól
  • pieprz
Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz, przekrój na pół i wydrąż żółtka. 
Farsz: na maśle przesmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i szalotkę. Gdy się zarumienią dodaj pokrojone pieczarki. Smaż aż woda odparuje a grzyby zaczną przywierać do patelni. Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, żółtka i posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj. Workiem cukierniczym lub za pomocą łyżki naszprycuj białka. Do rozpuszczonego w rondlu masła, dodaj mąkę (dobrze wymieszaj, aby uniknąć grudek), następnie zalej mlekiem i zagotuj. Rondel zdejmij z ognia a jego zawartością zalej trzy surowe żółtka (wlewaj mleko stopniowo, ciągle mieszając rózgą). Do całości dodaj starty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko zmiksuj. Brytfankę wysmaruj masłem, ułóż na niej jajka, posyp bułką tartą, zalej sosem i zasyp tartym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 3 min. Podawaj z rybą wędzoną.
 
Pasta jajeczna z grzanką i ogórkiem zielonym 
  • 4 jaja
  • domowy majonez, 2 łyżki 
  • kolendra świeża
  • papryczka chili
  • szalotka - 1/4 
  • szczypiorek 1/4 
  • mielona kolendra 
  • pieprz 
  • sól 
  • masło 
  • bułka 
  • ogórek zielony 
Jaja ugotuj, ostudź, obierz i wrzuć do miski, a następnie zetrzyj na tarce, na grubych oczkach lub rozgnieć dokładnie widelcem. Do masy dodaj majonez, po szczypcie przypraw oraz posiekany szczypior, chili, łodygi kolendry i szalotkę. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki by się przegryzło i potnij bułkę na kromki. Następnie na roztopionym maśle, na małym ogniu zrumień bułkę z obu stron, nałóż pastę i podawaj z plastrami umytego ogórka ze skórą.

Sałatka z warzyw rosołowych, z majonezem imbirowy i okruchami w palonym maśle 
  • nierozgotowane warzywa z rosołu: 
  1. 2 pietruszki 
  2. 1/4 selera 
  3. 2 marchewki 
  • ugotowane ziemniaki - 2-3 szt. 
  • ugotowane 2 jaja
  • jabłko 
  • ogórek kiszony 
  • ogórek konserwowy 
  • groszek w puszce
  • domowy majonez, 3 łyżki 
  • korzeń imbiru, 2 cm 
  • pieprz 
  • sól 
  • masło 
  • sucha bułka lub czerstwy chleb 
Do dużej miski wrzuć obrane oraz oczyszczone i posiekane w drobną kostkę warzywa z rosołu, ziemniaki, jajka, jabłko i ogórki. Dodaj groszek, majonez oraz obrany i starty na drobnych oczkach, a następnie bardzo dokładnie posiekany imbir. Dosyp po solidnej szczypcie przypraw i wymieszaj bardzo dokładnie, dopraw do smaku, po czym odstaw sałatkę do lodówki pod przykryciem, by się przegryzła. Chleb lub bułkę pokrusz na drobne, równomiernej wielkości kawałki i podsmażaj na rozgrzanym, lekko zbrązowionym maśle mieszając nieustannie, tak by rozprowadziło się ono równomiernie. Całość posól, wymieszaj dokładnie i smaż aż okruchy nabiorą bursztynowego koloru. Sałatkę podawaj posypaną okruchami z kromką ulubionego pieczywa.