Ryba z patelni ze słodką papryką, kolendrą i czosnkiem
Składniki na 4 osoby:
- 2 makrele surowe lub kawałek dorsza,
- kolendra liść w torebce,
- czosnek granulowany,
- oliwa z oliwek,
- sól w młynku,
- 1 opakowanie rukoli,
- papryka słodka w torebce,
- kawałek masła
Ryby obierz i wyfiletuj, posmaruj oliwą zmieszaną z solą i papryką słodką. Smaż krótko a pod koniec smażenia dodaj kolendrę i czosnek. Dodaj odrobinę masła. Całość wyłóż i dekoruj rukolą. Gotowe
Świeca wołowa z patelni z oliwą paprykową i szybką sałatką
Składniki na 4 osoby:
- 2 świece wołowe lub jedna polędwica (można zamienić na polędwiczki wieprzowe, wtedy 2 sztuki),
- 1 opakowanie rukoli,
- 1 czerwona cykoria,
- 2 pomidory,
- 1 ogórek długi,
- 1 czerwona cebula,
- oliwa z oliwek,
- papryka słodka w torebce,
- sól w młynku
Mięso lekko naoliw paprykową, słoną oliwą, smaż wedle życzenia i stopnia wysmażenia. Warzywa umyj i pokrój w kostkę, skrop oliwą, posól i dodaj suchej papryki. Całość wymieszaj. Układaj mięso na sałatce. Gotowe
Tricki podczas robienia dań: Jak rozprowadzać tak drobne przyprawy jak papryka - pędzel i tłuszcz, jak równo nanosić przyprawy i sól na mięsa...