KUCHNIA PACHNĄCA PAPRYKĄ - polędwica

Ryba z patelni ze słodką papryką, kolendrą i czosnkiem
Składniki na 4 osoby: 
  • 2 makrele surowe lub kawałek dorsza, 
  • kolendra liść w torebce, 
  • czosnek granulowany, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól w młynku, 
  • 1 opakowanie rukoli, 
  • papryka słodka w torebce, 
  • kawałek masła
Ryby obierz i wyfiletuj, posmaruj oliwą zmieszaną z solą i papryką słodką. Smaż krótko a pod koniec smażenia dodaj kolendrę i czosnek. Dodaj odrobinę masła. Całość wyłóż i dekoruj rukolą. Gotowe

Świeca wołowa z patelni z oliwą paprykową i szybką sałatką
Składniki na 4 osoby: 
  • 2 świece wołowe lub jedna polędwica (można zamienić na polędwiczki wieprzowe, wtedy 2 sztuki), 
  • 1 opakowanie rukoli, 
  • 1 czerwona cykoria, 
  • 2 pomidory, 
  • 1 ogórek długi, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • oliwa z oliwek, 
  • papryka słodka w torebce, 
  • sól w młynku
Mięso lekko naoliw paprykową, słoną oliwą, smaż wedle życzenia i stopnia wysmażenia. Warzywa umyj i pokrój w kostkę, skrop oliwą, posól i dodaj suchej papryki. Całość wymieszaj. Układaj mięso na sałatce. Gotowe
Tricki podczas robienia dań: Jak rozprowadzać tak drobne przyprawy jak papryka - pędzel i tłuszcz, jak równo nanosić przyprawy i sól na mięsa...