Klasyczny sernik
- 1 kg sera białego tłustego
- 10 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- ziarenka z 1 laski wanilii
- skórka z jednej pomarańczy
Zacznij od ubicia żółtek z 1/2 szklanki cukru. Następnie ubij białka z 1/2 szklanki cukru. Masło i ser dodaj do ubitych żółtek . Dodaj mąkę oraz skórkę z pomarańczy. Na sam koniec delikatnie wmieszaj białka. Przygotuj formę do pieczenia. Boki oraz dół nasmaruj delikatnie masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Boki muszą być wyższe bo sernik urośnie. Piecz w temperaturze 170 stopni ok 1,5 h. Sos do polania sernika: zagotuj 250 ml śmietany 36 %. Zdejmij z ognia i wrzuć do niej białą czekoladę ( 350 g). Dokładnie wymieszaj i polej nią sernik.
Sernik z białą czekoladą
Masa serowa:
- 1 kg sera białego tłustego
- 400 g białej czekolady
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- skórka z 1 limonki
Spód:
- 150 g ulubionych herbatników
- 50 g ulubionych orzechów
- 60 g oleju kokosowego
Na początek przygotuj formę do pieczenia. Boki oraz dół nasmaruj delikatnie masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Boki muszą być wyższe bo sernik urośnie. Herbatniki z orzechami zmiksuj, dodaj olej kokosowy. Całą zawartość wsyp do formy i dłońmi dobrze ugnieć. Następnie wstaw do lodówki aby stężał. Żółtka ubij z 1/2 szklanki cukru. Następnie ubij białka z 1/2 szklanki cukru. Ser dodaj do ubitych żółtek .Następnie dodaj białą czekoladę oraz skórkę z limonki. Na sam koniec delikatnie wmieszaj białka. Całą zawartość wlej do formy. Piecz w temperaturze 170 stopni ok 1,5 h.
Pascha wielkanocna
- 1 kg białego sera
- 8 żółtek
- 100 g miękkiego masła
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 szklanka cukru pudru
- garść ulubionych orzechów
- garść ulubionych bakalii
- skórka z 1 cytryny
Żółtka ubij z cukrem pudrem. Następnie dodaj masło oraz ser. Dokładnie wymieszaj. Dodaj orzechy, bakalie oraz wanilię i skórkę z cytryny. Tak przygotowaną masę przełóż na sitko wyłożone gazą. Przyciśnij talerzem i wstaw do lodówki na minimum 1 dobę.