Pytanie na Śniadanie

ŚWIĄTECZNY SERNIK - klasyczny sernik

W wirze przedświątecznych przygotowań nie może zabraknąć czasu ani miejsca na prawdziwy sernik! W porannej kuchni Pytania na Śniadanie Jolanta Kleser zdradzi Wam, jak w kilka chwil przygotować domowy twaróg na sernik, a potem pokaże swoje ulubione wielkanocne wersje tego wypieku. Będzie też przepis na sernik bez pieczenia, czyli tradycyjną paschę z bakaliami, bez której jej rodzina już teraz nie wyobraża sobie świąt. Oj, będzie słodko!

Klasyczny sernik 
  • 1 kg sera białego tłustego
  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • skórka z jednej pomarańczy 
Zacznij od ubicia żółtek z 1/2 szklanki cukru. Następnie ubij białka z 1/2 szklanki cukru. Masło i ser dodaj do ubitych żółtek . Dodaj mąkę oraz skórkę z pomarańczy. Na sam koniec delikatnie wmieszaj białka. Przygotuj formę do pieczenia. Boki oraz dół nasmaruj delikatnie masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Boki muszą być wyższe bo sernik urośnie. Piecz w temperaturze 170 stopni ok 1,5 h. Sos do  polania sernika: zagotuj 250 ml śmietany 36 %. Zdejmij z ognia i wrzuć do niej białą czekoladę ( 350 g). Dokładnie wymieszaj i polej nią sernik.

Sernik z białą czekoladą
Masa serowa:
  • 1 kg sera białego tłustego
  • 400 g białej czekolady
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • skórka z 1 limonki
Spód:
  • 150 g ulubionych herbatników
  • 50 g ulubionych orzechów
  • 60 g oleju kokosowego
Na początek przygotuj formę do pieczenia. Boki oraz dół nasmaruj delikatnie masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Boki muszą być wyższe bo sernik urośnie. Herbatniki z orzechami zmiksuj, dodaj olej kokosowy. Całą zawartość wsyp do formy i dłońmi dobrze ugnieć. Następnie wstaw do lodówki aby stężał. Żółtka ubij z 1/2 szklanki cukru. Następnie ubij białka z 1/2 szklanki cukru. Ser dodaj do ubitych żółtek .Następnie dodaj białą czekoladę oraz  skórkę z limonki. Na sam koniec delikatnie wmieszaj białka. Całą zawartość wlej do formy. Piecz w temperaturze 170 stopni ok 1,5 h.

Pascha wielkanocna
  • 1 kg białego sera
  • 8 żółtek
  • 100 g miękkiego masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 szklanka cukru pudru
  • garść ulubionych orzechów
  • garść ulubionych bakalii
  • skórka z 1 cytryny
Żółtka ubij z cukrem pudrem. Następnie dodaj masło oraz ser. Dokładnie wymieszaj. Dodaj orzechy, bakalie oraz wanilię i skórkę z cytryny. Tak przygotowaną masę przełóż na sitko wyłożone gazą. Przyciśnij talerzem i wstaw do lodówki na minimum 1 dobę.
Więcej na ten temat