BABKA PIASKOWA
- 15 dkg mąki pszennej (tortowej)
- 10 dkg mąki ziemniaczanej
- 20 dkg masła
- 20 dkg cukru pudru
- 4 jaja
- sok z ½ cytryny
- proszek do pieczenia
- 3-4 łyżki śmietany
- masło i bułka do wysypania formy
Masło ucieramy z cukrem pudrem na biały puch. Ucierając dalej dodajemy po jednym żółtku. Przesianą mąkę dodajemy do ucieranej masy, dodajemy sok z cytryny, opcjonalnie dodatkowo olejek cytrynowy oraz 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Pianę z białek ubijamy z dodatkiem pozostawionego cukru. Dodajemy do utartej masy lekko mieszając. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 165 st. C. Foremkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Tradycyjny mazurek różany
- 400 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 250 g dżemu z płatków róży
- jadalne kwiaty
- słodkie czekoladowe jajeczka
- 200 g polewy czekoladowej deserowej
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, waniliowym i solą. Dodaj małe kosteczki zimnego masła i wyrób z masy kruszonkę. Na końcu dodaj żółtka i zrób masę. Ciasto schowaj do lodówki na godzinę. Gotowe rozwałkuj na dwa koła o średnicy 25 cm lub dwa kwadraty o boku 20 cm i grubości ok 1,5-2 cm. Posmaruj spód ciasta dżemem, przyłóż drugim plackiem i piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut. Gotowy mazurek wystudź i polej rozpuszczoną czekoladą, zanim stężeje udekoruj go kwiatami i jajeczkami.
Świąteczny mazurek migdałowy bez pieczenia
- 250-200 g andrutów, wafli bez nadzienia
- małe beziki
- migdały i figi do dekoracji
- powidła wiśniowe
- świeża mięta
- kandyzowane wiśnie
- 250 g mielonych migdałów
- 150 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 łyżka esencji z prawdziwych migdałów
Polewa:
- 200 g białej czekolady
- 30 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka oleju
Masa migdałowa: miękkie masło ubij na puszystą masę z cukrami. Dodaj migdały i esencję. Wymieszaj krem. Andruty przekładaj cienkimi warstwami kremu i powideł, na zmianę. Gdy stworzysz 9-10 warstw, przyciśnij mazurek deską i odstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie polej mazurek czekoladą stopioną nad kąpielą wodną ze śmietaną i olejem. Mazurek udekoruj wedle uznania bakaliami, bezikami i wiśniami.
Mazurek czekoladowy ucierany
- 200 g masła
- 200 g mąki tortowej
- 200 g cukru pudru
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 400-500 g masy krówkowej - kajmaku
- bakalie do dekoracji
- pisaki jadalne
- cukrowe dekoracje
- sztuczne gałązki bukszpanu
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ubij z cukrami na puszystą masę, gdy podwoi swoją objętość, dodawaj do masy kolejno po 1 jajku. Na końcu przesiej do ciasta mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszaj ciasto i piecz w 180 stopniach przez 40 minut np. w okrągłej formie (średnica 23-25 cm) lub w kwadratowej formie 22x 22 cm. Gotowe wystudź i przetnij na 3 części. Ciasto posmaruj kajmakiem, również na wierzchu i udekoruj wedle uznania.