Szybka tarta czekoladowa z jajkami wielkanocnymi
Składniki na 12 osób:
- 1 gotowe ciasto na słodką kruchą tartę 32 cm średnicy,
- 400ml śmietanki kremówki,
- kilka kropli ekstraktu z wanilii,
- 100 g cukru drobnego,
- 4 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 50 gramów masła,
- złote mini jajka do dekoracji,
- złota posypka
Spód od tarty upiecz w piecu nagrzanym do 180 stopni. W pierwszym etapie upiecz spód wyłożony papierem pergaminowym i obciążony suchą fasolą lub grochem. Piecz przez około 10 minut. Następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 10 minut aż tarta się zarumieni. Odstaw do wystygnięcia. Połam na drobne kawałki czekoladę i pokrój masło. Podgrzej śmietanę z wanilią i cukrem i zalej tym czekoladę. Wymieszaj całość aż do rozpuszczenia czekolady i masła. Masę przelej do tarty i wstaw do ostygnięcia i ścięcia do lodówki na około 2 godziny. Dekoruj złotymi jajkami z czekoladą i złotą posypką
Jagnięcina z pieczonymi ziemniakami, jabłkami i sosem miętowym
Składniki na 8 osób:
- 2 kg trybowanego udźca jagnięcego,
- 2 kg ziemniaków z czerwona skórką,
- 500 g gęsiego tłuszczu,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 paczka włoszczyzny,
- sól, pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 1,5 kg kwaśnych jabłek szara reneta,
- 1 doniczka mięty,
- odrobina octu winnego z czerwonego wina,
- oliwa z wytłoczyn oliwek,
- 1 butelka białego wina wytrawnego,
- siatka wędzarnicza lub sznurek,
- odrobina cukru
Udziec natrzyj solą, pieprzem i oliwą. Włoszczyznę pokrój w grube plastry i rozłóż na blasze. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyłóż udziec na warzywach, polej winem, dodaj liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Wstaw jagnięcinę do pieca. Piecz w wysokiej temperaturze (180 stopni) przez około 40 minut, po czym zakryj mięso folią aluminiową i zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz przez kolejne 80 minut. W międzyczasie ugotuj pocięte w ćwiartki ziemniaki, przestudź, ułóż na kolejnej blasze, dodaj czosnek i rozmaryn i całość zalej rozgrzanym w rondlu gęsim tłuszczem. Wstaw do piekarnika do jagnięciny. Piecz je aż będą złociste i chrupiące. Jabłka pokrój, wytnij gniazda nasienne i wrzuć je na rozgrzaną suchą patelnię wraz z odrobiną cukru. Smaż krótko i karmelizuj je z cukrem. Gdy upieczesz jagnięcinę, zlej z niej soki pieczeniowe i przecedź je przez sitko. Zachowaj płyn, ściągnij tłuszcz i zredukuj sos. Poszatkuj miętę, dodaj ją do sosu i całość lekko podgrzej. Na koniec dodaj odrobinę octu winnego z czerwonego wina, dopraw solą i pieprzem. Podawaj jagnięcinę pociętą w plastry z pieczonymi ziemniakami, jabłkami z patelni i miętowym sosem.