Flaki z boczniaka (4 porcje)
- marchew, 2 szt
- pietruszka, 1 szt
- czerwona papryka, 1 szt
- żółta papryka, 1 szt
- boczniak, 200 g
- cebula, 1 szt
- liść laurowy, 4 szt
- ziele angielskie, 6 szt
- majeranek suszony, 1 łyżeczka
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- imbir świeży, 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa, ½ łyżeczki
- olej rzepakowy, 50 ml
- sól,
- pieprz,
W cienkie paski pokrój marchew, pietruszkę, papryki, cebulę oraz boczniaka. Do garczka wlej olej i przesmaż warzywa (bez grzybów) do miękkości (ok. 6 min.). W międzyczasie pokrój lub zetrzyj drobno imbir. Do rondla z włoszczyzną wlej ok 1,5l wody i dodaj: boczniaki, imbir oraz suche przyprawy. Zupę pozostaw na gazie ok. 40 min.
Wędzone ryby z jajkiem na liściach sałat (4 porcje)
- ryby wędzone, 400 g
- jajko, 4 szt
- rucola, 120 g
- roszponka, 120 g
- cytryna, 1 szt
- miód gryczany, 2 łyżki
- oliwa, 50 ml
- cebula czerwona, 1 szt
- chrzan świeży, ½ szt
- orzech włoski, 100 g
- groszek mrożony, 100 g
- sól,
- pieprz,
Wędzone ryby obierz ze skóry i pozbądź się ości. Jajka ugotuj na miękko. W międzyczasie przygotuj winegrette: dokładnie wymieszaj pół cytryny, 2 łyżki miodu gryczanego i oliwę. Na talerzu umieść umyte liście sałat, pokrojoną w pióra cebulę, posyp groszkiem i pokruszonymi orzechami. Na wierzchu połóż kawałki ryb, jajko - polej sosem winegrette. Całość udekoruj tartym chrzanem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Tatar z pstrąga (na 4 porcje)
- pstrąg, 2 szt
- awokado, 1 szt
- pomidor, 2 szt
- szalotka, 4 szt
- cytryna, 2 szt
- limonka, 2 szt
- chili, 1 szt
- sól gruboziarnista, 100g
- cukier, 100 g
- koperek, ½ pęczka
- kwaśna i gęsta śmietana, 4 łyżki
- * 50 ml alkoholu (wódka)
- pieprz,
- oliwa, 50 ml
Ryby oczyść i wyfiletuj. W misce wymieszaj: cukier z solą, tartą skórkę limonki i cytryny oraz alkohol. Do osobnego naczynia wsyp połowę zawartości miski, ułóż rybę i zasyp pozostałością. Tak przygotowaną rybę zawiń folią i umieść w lodówce na m.in. 2 h. Awokado obierz i przetrzyj przez sito, dopraw solą, cytryną, 2 łyżkami śmietany i chili. Po upływie czasu rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w drobną kostkę, dodaj do niej siekaną szalotkę, koperek, oraz oliwę - wymieszaj. Połącz składniki (ryba, szalotka, koperek, oliwa), uformuj prostokąty, udekoruj krojonym w kostkę pomidorem, musem z awokado i śmietaną. Dopraw pieprzem.