MAJERANKOWE INSPIRACJE KUBY STEUERMARKA

Polędwiczki wieprzowe w majeranku i ziołach z puree ziemniaczanym i jabłkiem pieczonym

Składniki na 4 osoby: 
  • 2 małe polędwice wieprzowe, 
  • 500 g ziemniaków, 
  • 100 g masła, 
  • 200 ml mleka, 
  • pieprz w młynku Kamis, 
  • 2 duże jabłka (antonówki lub szare renety, 
  • drobny cukier
Polędwiczki obierz ze ścięgien, lekko nasmaruj oliwą, posól i popieprz. Obtocz w suchej marynacie z roztartych ziół i smaż na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumienią, a potem po obniżeniu temperatury dociągnij mięso, aby nie było surowe. Gdy zgasisz patelnię, polej je naszą majerankową oliwą i poczekaj aż lekko przestygną. Ziemniaki ugotuj, przetrzyj przez praskę i połącz z gorącym mlekiem i dodaj do niego masło. Całość utrzyj na gładką masę. Jabłka podziel na ćwiartki, posyp cukrem i skarmelizuj na gorącej patelni. Wyłóż puree ziemniaczane, pokrój plastry polędwiczek, polej je jeszcze raz majerankową oliwą i dodaj pieczone jabłka.

Śledzie w oleju majerankowym na ciemnym pieczywie z koprem włoskim
Składniki na 4 osoby: 
  • 8 płatów śledziowych w oleju, 
  • 4 kromki ciemnego pieczywa – pumpernikla, 
  • odrobina masła, 
  • 1 mały koper włoski – fenkuł, 
  • oliwa majerankowa
Śledzie odsącz z oleju, pumpernikla posmaruj masłem i ułóż na nim śledzie. Fenkuła pokrój bardzo drobno i połóż na wierzchu. Polej majerankową oliwą i udekoruj szczytami koperkowymi z fenkuła.

Oliwa majerankowa
  • majeranek, 
  • oregano, 
  • bazylia, 
  • rozmaryn, 
  • tymianek, 
  • sól w młynku, 
  • oliwa z oliwek
Połącz suche przyprawy w moździerzu z użyciem gruboziarnistej soli i dodaj do tego oliwę.