Roladki z zielonego ogórka z sosem "zielonej bogini"
- 1 długi ogórek pokrojony w cienkie plastry
- pasta z migdałów lub ulubiony serek śmietankowy
- kolorowa papryka pokrojona w słupki
- garść rukoli
- ulubione kiełki
Sos zielonej bogini:
- 2 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek kolendry lub pietruszki
- Sok z 1 cytryny
- Sól, czarny pieprz
- 100-200 ml jogurtu naturalnego
Plastry ogórka smarujemy pastą. Następnie nakładamy na nią kilka kolorowych papryk, rukolę oraz kiełki. Wszystko razem zwijamy i stawiamy pionowo. Tak przygotowane roladki maczamy w sosie zielonej bogini.
Sałtka tabbouleh z zielonej pietruszki
- Pęczek pietruszki
- 1 szalotka
- 1 ogórek
- 3 pomidory
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz, kumin
Zacznij od przygotowania dressingu. Wymieszaj ocet z przyprawami i oliwą. Dodaj do niego wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Odstaw min 20 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.
Spaghetti z cukini z krewetkami
- 10 obranych krewetek
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- Sól, czarny pieprz
- Szczypta chili
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka czarnego sezamu
- Kolendra lub pietruszka
Marynata do krewetek:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka czarnego sezamu
Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą i wrzuć do niej krewetki. Marynuj 20 minut, następnie usmaż je na rozgrzanej patelni, dorzuć cebulę, czosnek i chili. W ostatniej chwili dorzuć świeże paski cukinii i wszystko dobrze razem wymieszaj. Posyp posiekanymi ziołami i sezamem.
Zupa z zielonego groszku z grillowaną fetą
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 cm pora
- Łodyżki mięty
- 1 opakowanie mrożonego groszku
- 500ml bulionu
- Sól, czarny pieprz
- Sok z 1,5 cytryny
- Feta
- Czarnuszka, chilli
- Świeża mięta
Przygotuj typowe soffrito, czyli podsmaż na oliwie cebulę, czosnek, por i łodyżki mięty. Dopraw szczyptą soli i czarnego pieprzu. Gdy warzywa zmiękną dodaj mrożony groszek oraz ok 500 ml bulionu. Wszystko razem zagotuj, a następnie dokładnie zmiksuj. Fetę obsmaż z dwóch stron na gorącej patelni. Następnie dodaj ją do miski. Zupę posyp czarnuszką z chilli oraz posiekaną drobno miętą.