Pytanie na Śniadanie

ZDROWA I POŻYWNA KUCHNIA EWY SZABATIN

Ewa Szabatin udowadnia, że zdrowa kuchnia nie jest nudna i niesmaczna. Przygotowała swoje ulubione potrawy specjalnie dla PnŚ

Miseczka piękna 
Sos
  • 1/2 ostrej czerwonej papryczki
  • ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki kminku mielonego
  •  sok z 1 limonki 
  • 1 łyżeczka syropu z agavy
  • sól morska, pieprz, 
  • 1/8 szklanki oliwy z oliwek, woda 
Miska:
  • 1 duży batat pokrojony w kwadraciki
  • 1 szklanka czarnej fasoli z puszki
  • 1/8 szklanki poszatkowanej czerwonej cebuli
  • garść świeżej kolendry
  • 1 duża słodka czerwona papryka
  • Ugotowany brązowy ryż
  • 1 dojrzałe ciemne awokado
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie - czas gotowania według opakowania. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki sosu i blendujemy. Gotujemy obrane i pokrojone bataty w lekko osolonej wodzie przez ok 10 min. Osuszamy i odstawiamy. W osobnym garnku/głębszej patelni mieszamy fasolę z 1/2 sosu, dodajemy cebulę i prawie całą kolendrę. Dodajemy soli, pieprzu i lekko podgrzewamy. Odstawiamy na bok. Rozgrzewamy w międzyczasie piekarnik do 200 C i na papier do pieczenia kładziemy bataty oraz pokrojoną czerwoną paprykę i polewamy 1/4 sosu. Pieczemy ok 10-12 min. Do ładnej dużej miski nakładamy ugotowany wcześniej ryż, czarną fasolę oraz bataty. Póżniej dodajemy czerwoną paprykę i resztkę kolendry, dokładamy awokado i polewamy wszystko resztą sosu. 

Bananowa miseczka piękna
  • 2 dojrzałe mrożone banany
  • 2 Szklanki pokrojonego świeżego ananasa
  • 1.5 Szklanki mleka kokosowego 
  • do ozdobienia: Banan, płatki kokosowe, nasiona chia, granola bio, orzechy nerkowca
Blendujemy wszystkie składniki. Przelewamy do ładnej miski i ozdabiamy. 

Malinowa miseczka piękna 
  • 2 Szklanki mrożonych malin
  • 1 duży mrożony  banan
  • 2/3  Szklanki mleka kokosowego 
  • 1 łyżeczka nasion chia 
  • Na górę do ozdobienia: pokruszona gorzka czekolada, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, jadalne kwiatki. 
Blendujemy wszystkie składnik. Przelewamy do ładnej miski i ozdabiamy. 
 
BEAUTY BUDDAH BOWL
Pieczona cieciorka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 puszka cieciorki ( bio )
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • Sól morska oraz świeży pieprz do smaku
Quinoa - komosa ryżowa
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej 
  • 1 szklanki wody
  • Szczypta soli
Sałatka
  • 2 szklanki mieszanki sałat 
  • 1 szklanka czerwonych pomidorków cherry
  • 1 dojrzałe ciemne awokado 
  • 1 żółta papryka ( podduszona )
  • 1/2 szklanki oliwek ciemnych kalamata
  • 1/2 szklanki hummusu
Hummus
  • 1 puszka cieciorki ( bio ) 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tahini
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól morska 
  • 1/4 - 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Gotujemy komosę ryżową ok 10-15 min w osolonej wodzie. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. W misce mieszamy cieciorkę, oliwę, bazylie, czosnek w proszku, sól, pieprz i nakładamy na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 - 30 min w między czasie mieszając cieciorkę. Przygotowujemy Beauty Buddah Bowl kładąc na dół ładnej dużej miski najpierw mieszankę sałat, pomidorki, awokado, oliwki, cieciorkę, komosę ryżową. Na koniec dodajemy humus na środek miski. 
Więcej na ten temat