Pytanie na Śniadanie

Obiad inny niż zwykle - crostini z pastą z białej fasoli

Racuchy z czerwonej fasoli z ricottą i sosem z grillowanej papryki
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 400 g sera ricotta
  • 1 słoik papryki grillowanej
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki miodu
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wszystkie składniki miksujemy z 1 puszką odsączonej fasoli na gładką masę. Zawartość drugiej puszki wygniatamy tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy na koniec, aby powstała ciekawa tekstura placka. Z powstałej masy smażymy placki. Paprykę odsączamy, kroimy razem z cebulą w kostkę i smażymy 3 min na oleju, dodajemy miód, koncentrat i 1/2 szklanki wody. Całość miksujemy. Gotowe placki smarujemy ricottą i polewamy sosem. Dekorujemy listkami kolendry.

Pstrąg zapiekany z ciecierzycą w sosie miodowo czosnkowym
  • 4 filety z pstrąga
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 cebula biała
  • 1/2 pęczku koperku
  • Sól,pieprz
  • 2 stołowe łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z 1/2 cytryny
Czosnek siekamy i ucieramy z solą, mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Filety pieprzymy, ciecierzycę odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Ciecierzycę miksujemy, dodajemy posiekany koperek, przeszkloną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Filet układamy na papierze pergaminowym, na wierzchu układamy 3 łyżki stołowe masy, przykrywamy drugim filetem, lekko skrapiamy olejem, zawijamy w papier i zapiekamy w 250° 8 min. Gotowego pstrąga polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki

Crostini z pastą z białej fasoli z salsą fresca
  • 2 puszki białej fasoli
  • Pieprz, sól
  • 200 g sera cheddar
  • Szczypta oregano
  • 1 bagietka
Fasolę cedzimy, ser trzemy na tarce. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem i solą. Bagietkę kroimy pod skosem w kromki, smarujemy pastą i zapiekamy w 190° do zrumienienia.

Salsa:
  • 2 puszki całych pomidorów
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 papryka chilli
  • 1/2 doniczki kolendry
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka cukry brązowego
Pomidory cedzimy i kroimy w kostkę, dodajemy posiekane chilli, kolendrę, sparzoną cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 30 min. Gotowe grzanki podajemy z salsą
Więcej na ten temat