Racuchy z czerwonej fasoli z ricottą i sosem z grillowanej papryki
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki sody
- 400 g sera ricotta
- 1 słoik papryki grillowanej
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki miodu
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wszystkie składniki miksujemy z 1 puszką odsączonej fasoli na gładką masę. Zawartość drugiej puszki wygniatamy tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy na koniec, aby powstała ciekawa tekstura placka. Z powstałej masy smażymy placki. Paprykę odsączamy, kroimy razem z cebulą w kostkę i smażymy 3 min na oleju, dodajemy miód, koncentrat i 1/2 szklanki wody. Całość miksujemy. Gotowe placki smarujemy ricottą i polewamy sosem. Dekorujemy listkami kolendry.
Pstrąg zapiekany z ciecierzycą w sosie miodowo czosnkowym
- 4 filety z pstrąga
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula biała
- 1/2 pęczku koperku
- Sól,pieprz
- 2 stołowe łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- Sok z 1/2 cytryny
Czosnek siekamy i ucieramy z solą, mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Filety pieprzymy, ciecierzycę odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Ciecierzycę miksujemy, dodajemy posiekany koperek, przeszkloną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Filet układamy na papierze pergaminowym, na wierzchu układamy 3 łyżki stołowe masy, przykrywamy drugim filetem, lekko skrapiamy olejem, zawijamy w papier i zapiekamy w 250° 8 min. Gotowego pstrąga polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki
Crostini z pastą z białej fasoli z salsą fresca
- 2 puszki białej fasoli
- Pieprz, sól
- 200 g sera cheddar
- Szczypta oregano
- 1 bagietka
Fasolę cedzimy, ser trzemy na tarce. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem i solą. Bagietkę kroimy pod skosem w kromki, smarujemy pastą i zapiekamy w 190° do zrumienienia.
Salsa:
- 2 puszki całych pomidorów
- Sok z 1 cytryny
- 1 papryka chilli
- 1/2 doniczki kolendry
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka cukry brązowego
Pomidory cedzimy i kroimy w kostkę, dodajemy posiekane chilli, kolendrę, sparzoną cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 30 min. Gotowe grzanki podajemy z salsą