Śledzie smażone z pieczonymi ziemniakami
- śledzie świeże półtuszki 10 szt.
- mąka pszenna 2 łyżki
- papryka wędzona 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- masło klarowane 1-2 łyżki
- ziemniaki 500 g
- kalarepa 2 szt.
- oliwa
- śmietana 18% kilka łyżek
- bryndza lub kozi ser kremowy 1 szt.
- orzechy włoskie
- natka Pietruchy 1 pęczek
Ziemniaki i kalarepki umyj, pokrój na pół albo na ćwiartki. Obtocz w oliwie, posól i piecz około pół godziny w 180 stopniach. Śledzie opłucz, wysusz, wyfiletuj jeśli trzeba, posól i obtocz w mące wymieszanej z papryką wędzoną. Śmietanę wymieszaj z serkiem, dopraw pieprzem. Orzechy podpraż na suchej patelni. Natkę posiekaj. Rozgrzej masło albo olej i smaż śledzie po około minutę z każdej strony. Na ziemniakach rozłóż śmietanę z serem i śledzie, kalarepki polej oliwą a całość posyp orzechami i natką.
Śledzie w pomidorach z kaszą gryczaną
- Śledzie świeże półtuszki 10 szt.
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Papryka czerwona 2 szt.
- Pomidory w puszce 1 szt.
- Cynamon laska 1 szt.
- Kolendra świeża garść
- Kasza gryczana 100 g
Kaszę ugotuj na sypko. Przesmaż pokrojona w półksiężyce cebulę na oleju, dodaj pokrojoną w cieniutkie paski paprykę i smaż aż całość zmięknie, dodaj posiekany czosnek i pomidory z puszki oraz laskę cynamonu. Smaż aż całość lekko zgęstnieje. Do gęstego sosu włóż śledzie, przykryj i duś około 5 minut. Wszystko posyp kolendrą. Podawaj z kaszą gryczaną albo inną.
Śledź w kapuście
- Włoszczyzna 1 szt.
- Ziele, liść
- Śledzie świeże półtuszki 10 szt.
- Musztarda sarepska albo rosyjska 2-3 łyżki
- Kapusta biała lub włoska 1 główka
- Jabłka słodko kwaśne 2 szt.
- Cebula 1 szt.
- Kminek, sól, pieprz
- Masło pół kostki
- Chleb na zakwasie
Zrób intensywny wywar z włoszczyzny i przypraw. Śledzie oczyść i posmaruj musztardą. Cebulę i jabłka pokrój w półksiężyce i przesmaż w garnku na klarowanym maśle, dodaj kminek i poszatkowaną kapustę, smaż aż się ogrzeje i zalej wywarem a potem duś pół godziny. Odparuj kapustę albo odcedź jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Śledzie oczyść i wysusz. Na dnie brytfanki rozsmaruj masło, wyłóż kapustę a na niej ułóż śledzie, polej masłem i piecz 10-15 minut w 200 stopniach.