KUCHNIA WŁOSKA – RAVIOLI NA RÓŻNE SPOSOBY - jak lepić ravioli i jak je serwować

Ukochana przez Polaków kuchnia włoska nie musi ograniczać się do pizzy i gotowych makaronów.Jolanta Kleser udowodni, że samodzielne przygotowanie ciasta na domowe pierożki ravioli jest dziecinnie proste, a ilość farszów, dodatków i sposobów ich podawania zależy tylko od naszej wyobraźni. Bądźcie z nami, będzie... buonissimo!

Ravioli, ciasto 

SKŁADNIKI 
500 gr mąki typu 00
 szczypta soli 
5 -6 jajek w zależności od rozmiaru

PRZYGOTOWANIE Mąkę, sól oraz na razie 5 jajek wbij do malaksera i wyrabiaj aż wszystkie składniki połączą się w kulę. Następny etap to własnoręczne wyrabianie ciasta,aż będzie aksamitne. Następnie zawiń je w folie spożywczą i poczekaj ok 30 aby dobrze odpoczęło. W tym czasie przygotuj wałek lub maszynkę, która rozwałkuje ciasto. 

 FARSZ 1 
 1 mała dynia piżmowa starta na tarce( grube oczka) OPCJONALNIE upieczona w całości w piecu 190 st ok 45 min. 
2 male cebule pokrojone w piórka 
2 ząbki czosnku drobno posiekane 
kawałek imbiru startego na tarce ( ok 1-cm) 
szczypta chili w płatkach, 
czarnuszka, ziarna kolendry,
kumin, 
kardamon,
cynamon w całości mały kawałek 
100 ml octu 
1 łyżka cukru 
ser biały 
300-500 gr garść startego parmezanu 
sól, pieprz do smaku 

 Na patelni upraż wszystkie przyprawy, jak zaczną pachnieć dorzuć cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż,aż cebula będzie złotawa. Dorzuć starta dynię, cukier, ocet i duś aż zmięknie.W razie potrzeby podlej wodą aby nic się nie przypaliło. Gdy farsz wystygnie dodaj ser, dopraw solą,pieprzem i wszystko razem wymieszaj. Farsz gotowy do nadziewania. 

 FASZ 2
1 cebula duża drobno posiekana 
3 ząbki czosnku drobno posiekanego 
1 opakowanie szpinaku ok 500 gr 
1 opakowanie fety 
parmezan starty na drobnej tarce - garść 
sól, pieprz do smaku 
skórka z cytryny 
gałka muszkatołowa do smaku

 Podsmaż cebulę z czosnkiem na oliwie. Następnie dorzuć szpinak. Gdy straci swoja objętość czyli "zwiędnie" doprawiamy solą, pieprzem, skórka z cytryny i gałką. Gdy farsz wystygnie odciskamy nadmiar wody, siekamy i dodajemy sery. Mieszamy. Farsz gotowy. 

Farsz 3 
1 cebula duża drobno posiekana
 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 
500 gr borowików lub innych grzybów pokrojonych na małe plasterki 
sól, pieprz tymianek 
skórka z cytryny
 ricotta ok 500 gr 
garść startego parmezanu 

 Podsmaż cebulę z czosnkiem na oliwie. Następnie dorzuć grzyby i smaż. Dopraw solą, pieprzem i skórka z cytryny oraz tymiankiem. Gdy farsz przestygnie dodaj sery i wszystko wymieszaj. Farsz gotowy.