Ravioli, ciasto SKŁADNIKI
500 gr mąki typu 00
szczypta soli
5 -6 jajek w zależności od rozmiaru
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, sól oraz na razie 5 jajek wbij do malaksera i wyrabiaj aż wszystkie składniki połączą się w kulę. Następny etap to własnoręczne wyrabianie ciasta,aż będzie aksamitne.
Następnie zawiń je w folie spożywczą i poczekaj ok 30 aby dobrze odpoczęło.
W tym czasie przygotuj wałek lub maszynkę, która rozwałkuje ciasto.
FARSZ 1
1 mała dynia piżmowa starta na tarce( grube oczka) OPCJONALNIE upieczona w całości w piecu 190 st ok 45 min.
2 male cebule pokrojone w piórka
2 ząbki czosnku drobno posiekane
kawałek imbiru startego na tarce ( ok 1-cm)
szczypta chili w płatkach,
czarnuszka, ziarna kolendry,
kumin,
kardamon,
cynamon w całości mały kawałek
100 ml octu
1 łyżka cukru
ser biały
300-500 gr
garść startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
Na patelni upraż wszystkie przyprawy, jak zaczną pachnieć dorzuć cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż,aż cebula będzie złotawa. Dorzuć starta dynię, cukier, ocet i duś aż zmięknie.W razie potrzeby podlej wodą aby nic się nie przypaliło. Gdy farsz wystygnie dodaj ser, dopraw solą,pieprzem i wszystko razem wymieszaj. Farsz gotowy do nadziewania.
FASZ 2
1 cebula duża drobno posiekana
3 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 opakowanie szpinaku ok 500 gr
1 opakowanie fety
parmezan starty na drobnej tarce - garść
sól, pieprz do smaku
skórka z cytryny
gałka muszkatołowa do smaku
Podsmaż cebulę z czosnkiem na oliwie. Następnie dorzuć szpinak. Gdy straci swoja objętość czyli "zwiędnie" doprawiamy solą, pieprzem, skórka z cytryny i gałką. Gdy farsz wystygnie odciskamy nadmiar wody, siekamy i dodajemy sery. Mieszamy. Farsz gotowy.
Farsz 3
1 cebula duża drobno posiekana
3 ząbki czosnku drobno posiekanego
500 gr borowików lub innych grzybów pokrojonych na małe plasterki
sól, pieprz
tymianek
skórka z cytryny
ricotta ok 500 gr
garść startego parmezanu
Podsmaż cebulę z czosnkiem na oliwie. Następnie dorzuć grzyby i smaż. Dopraw solą, pieprzem i skórka z cytryny oraz tymiankiem. Gdy farsz przestygnie dodaj sery i wszystko wymieszaj. Farsz gotowy.