Jest już z nami Tomasz Leśniak, szef kuchni piłkarskiej reprezentacji Polski, sprawdzimy co jedzą nasi piłkarze przed meczami. Za kilka dni rozpoczyna się zgrupowanie, bo już 23 marca Polska zagra we Wrocławiu towarzyski mecz z Nigerią, a 27 marca w Chorzowie z Koreą Południową.
- 600g zimnej, rozgotowanej kaszy jaglanej (zmiksowanej na mus)
- 200ml oleju kokosowego
- 500g cukru Muscovado
- 150g kakao
- 500ml mleka kokosowego
- 1 jajko
- 100g mąki kokosowej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 30g proszku do pieczenia
- 150g upieczonych buraków pokrojonych w kosteczkę
- 2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
- Cukier kokosowy do smaku
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- Acai liofilizowana
- Świeże owoce sezonowe
- 4 steki z polędwicy wołowej około 180g każdy
- Sezonowe warzywa
- Sól morska, pieprz kolorowy lub gruboziarnisty do smaku
- Oliwa z oliwek
- 0,5 pomarańczy
- 0,5 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- Szczypta cukru trzcinowego
- Świeże oregano
- Świeża kolendra
- 1 duża wiązka zielonej pietruszki
- 1 wiązka świeżego oregano
- 1 wiązka świeżego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka octu winnego
- Oliwa z oliwek
- Sól morska do smaku
- Pieprz kolorowy do smaku
- Płatki chili do smaku
- 600g batatów
- 1 łyżka masła klarowanego
- Mleko kokosowe
- Sól morska do smaku
- 0,5 kury rosołowej lub koguta ( może być perliczka lub kurczak kukurydziany)
- 1 gicz cielęca z kością lub kawałek mięsa wołowego (szponder lub goleń)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 średniej wielkości selera
- Mały kawałek selera naciowego wraz z liśćmi
- 0,5 pora wraz z zielonymi końcówkami
- Mały kawałek kapusty włoskiej
- 1 natka zielonej pietruszki
- 1 cebula
- Sól, pieprz czarny do smaku
- Pieczone buraki
- Botwina
- Buraki liofilizowane
- Mięso, na którym był gotowany rosół