Super chrupiący kurczak
- 600 g skrzydełek z kurczaka
Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml maślanki
- 1 jajko
Panierka:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka soli
- ewentualnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 l oleju do smażenia
- sos chilli np. Siracha lub słodki sos chilli
- roszponka
Sos koktajlowy:
- 4 łyżki majonezu
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- świeża kolendra
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu
Skrzydełka umyj, osusz i pokrój na połowy. Maślankę wymieszaj z jajem i solą, po czym wrzuć do marynaty kawałki mięsa. Minimalny czas marynowania to 2-3 godziny, ale jeśli masz cierpliwość pozostaw kurczaka w marynacie nawet na całą noc. Po tym czasie wymieszaj sypkie składniki panierki i dokładnie nacieraj nią kurczaka. Możesz zrobić kilka warstw panierki - najpierw maczaj mięso w maślance, później w przyprawach, dzięki temu kurczak będzie bardziej chrupiący po usmażeniu. Smaż kawałki kurczaka (nie za duże - skrzydełka przekrój na połowy, a podudzia wybierz nieduże) na rozgrzanym do 160 stopni oleju, na złoto po 5-7 minut z każdej strony. Podawaj z sosami (składniki sosu koktajlowego po prostu wymieszaj) i sałatką.
Chrupiący kurczak brzoskwiniowo-imbirowy
Składniki:
- 600 g pałek z kurczaka
- sól, pieprz
Marynata:
- 250-300 g słoik dżemu morelowego
- 4 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sok i skórka z 1 cytryny
Dodatkowo:
- sos sojowy do podania
- cebulka dymka
- czarny i biały sezam do podania
- mieszanka sałat
Mięso natrzyj solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszaj i wmasuj w mięso. Odstaw na 30 minut po czym piecz w 200 stopniach przez 40-50 minut, najpierw pod przykryciem, przez około 30, później do zezłocenia się skórki.
Gotowe podaj z sosem sojowym, posypane sezamem i dymką.