Słodka kuchnia Kasi Kołeczek

Muffiny gruszkowe z kremem śmietankowym  i różowymi witrażykami z gruszki
Muffinki (12 sztuk):
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 150 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok 150 ml śmietany 18% 
  • ok 125 ml oleju rzepakowego 
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3-4 gruszki konferencja
Krem śmietankowy:
  • ok 200 g serka śmietankowego
  • ok 100 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
Kolorowe witrażyki z gruszki:
  • 4-5 gruszek konferencja
  • ok 200 g cukru kryształu
  • różowy barwnik spożywczy w żelu
Wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Połączyć wszystkie składniki, krótko wymieszać. Dodać gruszki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piec w temperaturze 200ºC przez ok 20 minut. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Gdy otrzymamy konsystencję białego puchu partiami dodawać serek, cały czas ucierając. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffiny.

Różowe witrażyki z gruszki:
Gruszki pokroić na cieniutki plasterki. Do woreczka plastikowego wsypać cukier i dodać kilka kropel barwnika. Dokładnie wymieszać. Plastry gruszki ułożyć na papierze do pieczenia. Obficie posypać z dwóch stron kolorowym cukrem. Suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorujemy nimi muffiny. 

Różowa Latte
Składniki na 2 porcje:
  • ok 400 ml mleka migdałowego
  • ok 100 ml soku z buraków 
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • gorąca woda
  • bita śmietana w aerozolu
  • pianki marshmallow (białe i różowe)
  • różowe groszki 
Do szklanki wlej 1-2 łyżki soku z buraków, dodaj syrop klonowy, szczyptę cynamonu i gorąca wodę. Całość wymieszaj. Dolej gorące mleko migdałowe, wymieszaj. Napój wymieszaj za pomocą spieniacza do mleka. Dowolnie udekoruj, np. bitą śmietaną, piankami marshmallows i groszkami.