Pudding chlebowy z owocami
- 1 czerstwa chałka lub inne pszenne pieczywo
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka “zerówki”
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki cukru
- owoce sezonowe lub mrożone
- cukier puder
Chałkę pokrój na kromki i ułóż w naczyniu do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem i wanilią, dodaj mleko, szczyptę soli oraz śmietankę. Każdą kromkę maczaj w miksturze jajecznej i układaj w naczyniu do pieczenia. Następnie zalej kromki resztą mikstury i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piecz przez 45 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Po tym czasie wyjmij pudding, udekoruj owocami i płatkami migdałowymi. Znów zapiekaj przez następne 15-20 minut. Oprósz cukrem pudrem i podawaj natychmiast po upieczeniu.
Tosty francuskie z krwistymi pomarańczami
- 6 kromek chałki
- 2 duże jajka “zerówki”
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z krwistych pomarańczy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- skórka z 1 krwistej pomarańczy
- masło klarowane i zwykłe do smażenia
- cukier puder i krwiste pomarańcze do podania
Jajka wymieszaj z cukrem waniliowym, dodaj sok z pomarańczy, szczyptę soli oraz otartą skórkę z pomarańczy. Rozgrzej dużą patelnię, najlepiej żeliwną. Wrzuć na nią 1 dużą łyżkę masła klarowanego i poczekaj aż zacznie skwierczeć. Chałkę dokładnie maczaj z dwóch stron w miksturze jajecznej. Smaż tosty po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone tosty oprósz cukrem pudrem i podawaj z plasterkami pomarańczy.
Bostocki z malinami i różą
- 6 grubych kromek pszennego chleba z foremki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki wody różanej
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 100 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko “zerówka”
- konfitura z płatków róży lub inna ulubiona
- maliny
Pół szklanki cukru oraz pół szklanki wody gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj wodę różaną i odstaw na bok. Utrzyj masło z cukrem, aż stanie się puszyste. Dodaj zmielone migdały, mąkę pszenną, ½ łyżeczki soli i zmiksuj wszystko na gładką masę. Wbij jajko i znów zmiksuj. Kromki pieczywa posmaruj syropem . Na każdej rozsmaruj też łyżkę konfitury różanej, czubatą łyżką kremu migdałowego. Następnie obsyp każdą kromkę migdałami i malinami, owoce delikatnie dociśnij. Ułóż kromki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez ok. 30 minut, aż wierzch bostoka się zarumieni, a boki skarmelizują. Posyp cukrem pudrem i ewentualnie suszonymi płatkami różanymi.