Pytanie na Śniadanie

PYSZNE DANIA Z BARU MLECZNEGO - krokiety

Krokiety z łososiem i szpinakiem oraz sosem szpinakowym 

 Składniki: 
Krokiety: Naleśniki: Składniki na ok. 20 cienkich naleśników: 
1 szklanka mąki tortowej
3 jajka 
1 szklanka mleka 
1/2 szklanki wody
szczypta soli 
1 łyżka oleju + do smażenia 

Nadzienie: -
300 g filetu bez ości z łososia 
2 op. mrożonych liści szpinaku 
op. sera feta 
3 ząbki czosnku 
3 łyżki oliwy 
sok z 1 cytryny 
sól, pieprz 

 Sos chrzanowy: 
5 łyżek majonezu
4 łyżki dobrego chrzanu tartego ze słoiczka 
4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12% 
sól, pieprz 
szczypiorek do dekoracji 

 Dodatkowo: 
świeża sałata roszponka 

 Przygotowanie: Składniki sosu wymieszaj i odstaw. Naleśniki: Wymieszaj mleko, wodę, olej, sól i jajka. Dodaj mąkę i zmiksuj lub dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw ciasto na 15 minut po czym smaż na odrobinie oleju, przynajmniej kilka początkowych naleśników, zanim patelnia dobrze się rozgrzeje. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiego jogurtu. Odstaw. Nadzienie: Na oliwie przesmaż rozmrożony szpinak, dodaj kawałki łososia i czosnek. Smaż aż ryba ładnie się zrumieni, po czym dodaj fetę i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze 2-3 minuty, dopraw sokiem z cytryny, solą (jeśli trzeba - feta jest słona) i pieprzem. Możesz dodać również do farszu odrobinę szczypiorku lub bazylii. Odstaw. Nadzieniem faszeruj naleśniki i składaj w krokiety. Możesz je przesmażyć na maśle lub upiec w piekarniku. Podawaj je z sosem, roszponką i cząstką cytryny.
Kotlety mielone pieczone w sosie cebulowo żurawinowym 

Składniki: 
Kotlety: -
500 g mielonej wołowiny o zawartości 20-25 % tłuszczu 
1 cebula 
3 łyżki stopionego masła 
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
1 jajko 
3 ząbki czosnku 
1 łyżka wędzonej papryki 
2-3 łyżki wody 
sól, pieprz 

Sos:
450 g mrożonej żurawiny 
3 czerwone cebule 
 200 ml soku z czarnej porzeczki 
150 g miodu 
30 g masła 
30 ml oleju 
2 gałązki świeżego tymianku, najlepiej cytrynowego 
sól, pieprz 

 Sałatka z ogórków: 
 300 g kiszonych ogórków 
1 biała cebula 
odrobina oliwy 
świeży koperek 

Pure ziemniaczane: 
600 g ziemniaków 
3 łyżki masła 
1 łyżka śmietany 12 % tłuszczu 
sól, pieprz 
świeży koperek 

Przygotowanie: 
Kotlety: najpierw przygotuj sos. Cebulę pokrój w piórka, posól i przesmaż na oliwie z masłem. Gdy będzie złota dodaj do niej żurawinę i miód. Smaż mieszając aż żurawina zacznie puszczać sok. Po 5-6 minutach wlej sok porzeczkowy, dodaj tymianek i gotuj sos 10-15 minut aż owoce popękają. Dopraw i odstaw. Mięso wymieszaj z posiekanymi bardzo drobno cebulą i czosnkiem. Dodaj resztę składników i 2-3 łyżki wody. Dokładnie wyrób masę i uformuj z niej 8 kotletów. Ułóż je na głaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i zalej 2/3 sosu. Piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut. Gotowe mięso podawaj z puree i sałatka z ogórków polane sosem. Pure: ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie i ubij z masłem i śmietaną. Posyp obficie koperkiem. Sałatka: ogórki pokrój w plasterki i wymieszaj z posiekaną cebulą i koperkiem. Skrop oliwą i podawaj. 

 Kluski leniwe z masłem rozmarynowym 

Składniki: 
300 g półtłustego twarogu 
3 ugotowane ziemniaki 
1 jajko 
6-8 łyżek mąki tortowej 
szczypta soli 

Dodatkowo: 
50 g masła 
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
skórka otarta z cytryny 
2 gałązki rozmarynu 

 Przygotowanie: Twaróg przeciśnij przez sito lub praskę, podobnie jak ziemniaki. Dodaj do nich rozmącone jajo, sól oraz mąkę. Niestety dodatek mąki zależy od wilgotności twarogu im bardziej jest luźny tym więcej mąki trzeba dodać. Wyrób ciasto na gładką masę. Podziel na 2-3 części, uformuj wałeczki i potnij je na małe, ukośne kluski w kształcie kopytek. Gotuj je w osolonej wrzącej wodzie, ok. 3-4 minuty po wypłynięciu. Osącz. Smaż kluski na złoto na maśle z rozmarynem, wanilią i skórką z cytryny.

Więcej na ten temat