Kotlety mielone pieczone w sosie cebulowo żurawinowym
Składniki:
Kotlety:
-
500 g mielonej wołowiny o zawartości 20-25 % tłuszczu
1 cebula
3 łyżki stopionego masła
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 łyżka wędzonej papryki
2-3 łyżki wody
sól, pieprz
Sos:
450 g mrożonej żurawiny
3 czerwone cebule
200 ml soku z czarnej porzeczki
150 g miodu
30 g masła
30 ml oleju
2 gałązki świeżego tymianku, najlepiej cytrynowego
sól, pieprz
Sałatka z ogórków:
300 g kiszonych ogórków
1 biała cebula
odrobina oliwy
świeży koperek
Pure ziemniaczane:
600 g ziemniaków
3 łyżki masła
1 łyżka śmietany 12 % tłuszczu
sól, pieprz
świeży koperek
Przygotowanie:
Kotlety: najpierw przygotuj sos. Cebulę pokrój w piórka, posól i przesmaż na oliwie z masłem. Gdy będzie złota dodaj do niej żurawinę i miód. Smaż mieszając aż żurawina zacznie puszczać sok. Po 5-6 minutach wlej sok porzeczkowy, dodaj tymianek i gotuj sos 10-15 minut aż owoce popękają. Dopraw i odstaw.
Mięso wymieszaj z posiekanymi bardzo drobno cebulą i czosnkiem. Dodaj resztę składników i 2-3 łyżki wody. Dokładnie wyrób masę i uformuj z niej 8 kotletów. Ułóż je na głaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i zalej 2/3 sosu. Piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut. Gotowe mięso podawaj z puree i sałatka z ogórków polane sosem.
Pure: ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie i ubij z masłem i śmietaną. Posyp obficie koperkiem.
Sałatka: ogórki pokrój w plasterki i wymieszaj z posiekaną cebulą i koperkiem. Skrop oliwą i podawaj.
Kluski leniwe z masłem rozmarynowym
Składniki:
300 g półtłustego twarogu
3 ugotowane ziemniaki
1 jajko
6-8 łyżek mąki tortowej
szczypta soli
Dodatkowo:
50 g masła
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
skórka otarta z cytryny
2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Twaróg przeciśnij przez sito lub praskę, podobnie jak ziemniaki. Dodaj do nich rozmącone jajo, sól oraz mąkę. Niestety dodatek mąki zależy od wilgotności twarogu im bardziej jest luźny tym więcej mąki trzeba dodać. Wyrób ciasto na gładką masę. Podziel na 2-3 części, uformuj wałeczki i potnij je na małe, ukośne kluski w kształcie kopytek. Gotuj je w osolonej wrzącej wodzie, ok. 3-4 minuty po wypłynięciu. Osącz.
Smaż kluski na złoto na maśle z rozmarynem, wanilią i skórką z cytryny.