Chili con carne z czerwoną fasolą i pęczakiem
- 1 duża czerwona cebula,
- 6 ząbków czosnku,
- ½ papryczki chili,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżka kuminu,
- 1 łyżka oregano,
- 500 g wołowiny mielonej,
- ½ szklanki kaszy pęczak,
- 750 ml bulionu drobiowego,
- 1 ½ szklanki passaty pomidorowej,
- 2 puszki fasoli czerwonej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 25 g gorzkiej czekolady,
- tabasco,
- świeża kolendra,
- nachosy kukurydziane,
- kwaśna śmietana do podania
Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, chili, kumin i oregano, podsmaż krótko. Przesmaż mięso z każdej strony na 2 łyżkach oleju. Dodaj kaszę i wszystko wymieszaj. Wlej bulion, passatę, dodaj odsączoną z zalewy fasolę czerwoną i kukurydzę. Gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut, w trakcie dorzuć pomidorki koktajlowe. Na koniec dodaj czekoladę i odstaw na 10 minut, do wchłonięcia płynów przez kaszę. Dopraw sosem tabasco i posiekaną świeżą kolendrą. Podawaj z ryżem lub z nachosami, z kleksem kwaśnej śmietany i z dodatkową porcją kolendry.
Bruschetty z ragoût z białej fasoli, suszonych pomidorów i orzechów włoskich
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- ½ szklanki orzechów włoskich,
- 2 puszki białej fasoli,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 10 pomidorów suszonych w oliwie ziołowej,
- sól morska,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- cukier trzcinowy,
- garść rukoli,
- 3 ciabatty,
- czosnek,
- orzechy włoskie i świeży rozmaryn do posypania
Fasolę odcedź, zachowując ¼ szklanki płynu. Rozgrzej na dużej patelni 4 łyżki oliwy ziołowej ze słoiczka po suszonych pomidorach. Wrzuć cebulę, posyp szczyptą soli i cukru trzcinowego, smaż przez około 4 minut na średnim ogniu. Dodaj orzechy włoskie, smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dorzuć 1 łyżeczkę rozmarynu i plasterki czosnku, podsmaż. Dodaj odcedzoną fasolę i smaż kilka minut mieszając. Wlej pomidory wraz z ¼ szklanki płynu po fasoli. Duś 5 minut, następnie dodaj suszone pomidory i gotuj do odparowania. Dopraw solą, pieprzem i sporą szczyptą cukru trzcinowego. Opcjonalnie dodaj garść rukoli, wymieszaj. Ciabatty pokrój na kromeczki, nasącz oliwą i natrzyj czosnkiem. Piecz około 8 minut, w 200C aż pieczywo się zarumieni. Na grzanki wyłóż ragout z fasoli, posyp je posiekanymi orzechami włoskimi i podawaj.
Brownie z fasolą:
- 150 g masła,
- 200 g czekolady (60% kakao),
- 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli,
- 2 jajka “zerówki”,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 50 g mąki,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżki niesłodzonego kakao,
- 50 g posiekanej czekolady (50% kakao)
- 150 g masła
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Keksówkę o wymiarach 9 cm x 22 cm wysmaruj masłem, a następnie obsyp mąką. Masło rozpuść w garnuszku na małym ogniu, dodaj czekoladę połamaną na kosteczki i roztop. Odstaw do przestudzenia. W większej misce zblenduj fasolę na puree. Dodaj roztopione masło z czekoladą i jeszcze raz zblenduj. Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego, a następnie masę czekoladowo-fasolową. W miseczce połącz mąkę, sól i kakao. Dodaj je do przygotowanej masy i wymieszaj. Ciasto przelej do foremki i posyp posiekaną czekoladą. Piecz 25 minut, a następnie wystudź w foremce.