Naleśniki z łososiem i rukolą
gotowe naleśniki oraz; Składniki:
10 naleśników
300 g twarożku do smarowania pieczywa
250 g wędzonego łososia
100 g świeżej rukoli
1 czerwona papryka
świeża bazylia
świeżo mielony kolorowy pieprz
Przygotowanie: Naleśniki posmaruj serkiem, posyp rukolą, bazylią i kawałkami wędzonego łososia, po czym na jednym z końców placków ułóż wąskie paski papryki. Zwiń naleśniki w rulony i potnij na kąski. Wetknij w nie wykałaczki i podawaj jako koreczki.
Naleśniki dla alergika (bez jajek, mleka i glutenu)
Składniki:
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 1/2 szklanki mleka sojowego
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki wody
szczypta soli
1 łyżka oleju do smażenia dodatkowo:
dżem wiśniowy
świeża mięta
Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki ciasta i odstaw na 15-20 minut. Następnie smaż placki na rozgrzanej patelni, najpierw z tłuszczem, później ograniczając jego ilość. Najważniejsze jest tutaj dodanie do ciasta siemienia lnianego, które działa niczym jajko - łączy całość. Nadzieniem do naleśników może być dowolny dżem lub wegański krem czekoladowy
Pancakes:
Składniki:
1 1/3 szklanki mąki tortowej
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka maślanki
2 jajka
3 łyżki stopionego masła
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
masło/olej do smażenia
dodatkowo: borówki, banan, syrop klonowy, świeża mięta, krem czekoladowy, pomarańcza, truskawki
Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki ciasta, jeśli masz na to czas bardziej puszyste placuszki uzyskasz z przesianej mąki. Smaż od razu po zmiksowaniu ciasta na gładko (lub dokładnym wymieszaniu). Pierwszą partię placuszków smaż na maśle, aby nie przywarły, gdy patelnia dobrze się rozgrzeje, dodatek tłuszczu okaże się niekonieczny.