Pytanie na Śniadanie

Naleśniki - naleśnik z serem i bakaliami

Naleśniki z łososiem i rukolą 

gotowe naleśniki oraz; Składniki: 
10 naleśników 
300 g twarożku do smarowania pieczywa 
250 g wędzonego łososia 
100 g świeżej rukoli 
1 czerwona papryka 
świeża bazylia 
świeżo mielony kolorowy pieprz 

Przygotowanie: Naleśniki posmaruj serkiem, posyp rukolą, bazylią i kawałkami wędzonego łososia, po czym na jednym z końców placków ułóż wąskie paski papryki. Zwiń naleśniki w rulony i potnij na kąski. Wetknij w nie wykałaczki i podawaj jako koreczki. 


Naleśniki dla alergika (bez jajek, mleka i glutenu)

Składniki: 
1/2 szklanki mąki jaglanej 
1/2 szklanki mąki kokosowej 
1/2 szklanki mąki ryżowej 
1 1/2 szklanki mleka sojowego 
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego 
1/2 szklanki wody 
szczypta soli 
 1 łyżka oleju do smażenia dodatkowo: 
 dżem wiśniowy  
świeża mięta 

Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki ciasta i odstaw na 15-20 minut. Następnie smaż placki na rozgrzanej patelni, najpierw z tłuszczem, później ograniczając jego ilość. Najważniejsze jest tutaj dodanie do ciasta siemienia lnianego, które działa niczym jajko - łączy całość. Nadzieniem do naleśników może być dowolny dżem lub wegański krem czekoladowy 

Pancakes: 
Składniki: 
 1 1/3 szklanki mąki tortowej 
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 
1 płaska łyżeczka sody 
 1 szklanka maślanki 
2 jajka 
3 łyżki stopionego masła 
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 
szczypta soli 
masło/olej do smażenia 
dodatkowo: borówki, banan, syrop klonowy, świeża mięta, krem czekoladowy,  pomarańcza, truskawki 

 Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki ciasta, jeśli masz na to czas bardziej puszyste placuszki uzyskasz z przesianej mąki. Smaż od razu po zmiksowaniu ciasta na gładko (lub dokładnym wymieszaniu). Pierwszą partię placuszków smaż na maśle, aby nie przywarły, gdy patelnia dobrze się rozgrzeje, dodatek tłuszczu okaże się niekonieczny. 
Klasyczne naleśniki 

Składniki na ok. 20 cienkich naleśników: 
 1 szklanka mąki tortowej 
3 jajka 
1 szklanka mleka 
1/2 szklanki wody 
szczypta soli 
1 łyżka oleju do smażenia 

 Przygotowanie: Wymieszaj mleko, wodę, olej, sól i jajka. Dodaj mąkę i zmiksuj lub dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw ciasto na 15 minut po czym smaż na odrobinie oleju, przynajmniej kilka początkowych naleśników, zanim patelnia dobrze się rozgrzeje. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiego jogurtu. 

 Naleśniki z serem i bakaliami 
 Składniki: gotowe naleśniki oraz: 
500 g białego sera 
2-3 łyżki jogurtu 
100 g rodzynek 
100 g skórki kandyzowanej np. z pomarańczy 
100 g płatków migdałów 
1 łyżka cukru z wanilią
 2-3 łyżki cukru 
świeża mięta 
2-3 pomarańcze 

 sos malinowy: 
450 g mrożonych malin 
1 cytryna 
50 ml amaretto 
5-8 łyżek cukru, do smaku 

 Przygotowanie: Serek wymieszaj z jogurtem i bakaliami. Płatki migdałów lekko upraż na patelni. Połowę dodaj do nadzienia, resztę odłóż. Dopraw ser cukrem i wanilią oraz łyżeczką posiekanej mięty. Następnie smaruj naleśniki i składaj je na trójkąty. Naleśniki możesz upiec w piekarniku lub odsmażyć na maśle, następnie udekoruj je plastrami pomarańczy. Sos: maliny usmaż w garnku z cukrem, sokiem i skórką z cytryny, dodaj amaretto i gotuj 10 minut, na dużym ogniu, aby otrzymać gęsty sos. Skrop naleśniki sosem. 
Więcej na ten temat