Pytanie na Śniadanie

WŁOSKIE INSPIRACJE

Włoskie inspiracje według Joanny Kuberskiej i Kuby Steuermarka

Polędwica wieprzowa we włoskich ziołach
Składniki na 4 przystawki:
  • 2 polędwice wieprzowe
  • 1 seler
  • 1 gruszka
  • 1 laska wanilii
  • 150 ml śmietanki 36%
  • kawałek masła
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Polędwice oczyść z błon, lekko posmaruj oliwą, posól i popieprz. Seler i gruszkę obierz i pokrój w kostkę. Lekko podsmaż na maśle, posól i popieprz. Dodaj ziarenka z wanilii i śmietankę. Całość gotuj na małym ogniu, aż seler i gruszka będą miękkie. Zblenduj na gładko. Polędwice smaż na mocnym ogniu. Wyłóż puree, pokrój w plastry polędwice i połóż na wierzch. Bazylię i oregano pokrój drobno, dodaj do nich sól i odrobinę oliwy. Polej ziołową oliwą mięso.

Makaron tagliatelle z krewetkami
Składniki na 4 osoby:
  • 500 g makaronu typu Tagliatelle
  • 400 g surowych krewetek
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 opakowanie suszonych płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek
  • sól
Obierz czosnek i pokrój ząbki w cienkie plasterki. Posiekaj pęczek pietruszki. Krewetki obierz z pancerzy, lekko naoliw, posól i dodaj chilli. Wstaw 4 litry wody, mocno ją posól i zagotuj. Gdy woda wrze, wrzuć do środka makaron, zamieszaj go i gotuj na dużym ogniu. Rozgrzej patelnię i gdy jest gorąca wrzuć na nią krewetki. Smaż krótko – około 1 minuty z jednej strony. Gdy są już lekko pomarańczowe wrzuć czosnek. Całość zamieszaj i dodaj połowę natki. Wlej wino i szybko je odparuj. Skoordynuj tak gotowanie makaronu i smażenie krewetek aby w tym momencie mieć gotowy makaron al dente. Wyciągnij go szczypcami i ociekającego wodą wrzuć na patelnię. Energicznie podrzucaj patelnią łącząc na niej wszystkie składniki.

Mus waniliowy a’la Panacotta z sosem jeżynowym
Składniki na 6 osób:
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 1 laska wanilii
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g mrożonych jeżyn lub jagód lub malin
Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru. Śmietanę zagrzej razem z rozciętą laską wanilii. Gdy jest rozgrzana zeskrob z niej pestki i wrzuć do śmietany. Wyrzuć laskę. Gorącą śmietaną zalej jajka cały czas mieszając sos. Wstaw sos do lodówki. Białka ubij na sztywno i wstaw do lodówki. Gdy oba płyny są chłodne połącz je i wlej całość do 6 szklanek lub małych kokilek. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem wyciągnij musy z lodówki. W rondlu połącz jeżyny z cukrem i zagotuj. Polej na mus.
Więcej na ten temat