Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA DLA WEGAN I DLA MIĘSOŻERCÓW - ZUPA ZIMOWA

Pieczone warzywa kolorowe z  piersią kaczki
  • Marchew 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Ziemniaki 3 szt.
  • Pasternak 1 szt.
  • Buraki 1 szt.
  • Oliwa
  • Sól, pieprz
  • Sezam
  • Pierś kaczki 1 szt.
  • Orzechy laskowe 1 łyżka
Warzywa umyj. Obierz wszystkie oprócz ziemniaków. Pokrój na ćwiartki, polej oliwą, lekko posól jeśli musisz i upiecz w 190 stopniach przez 25 minut. Pod koniec posyp sezamem. Pierś oczyść z piór, umyj i osusz.  Połóż skórą do dołu na patelni i podpal gaz, smaż 2 minuty i obróć, smaż kolejne dwie minuty i odstaw na kilka minut na bok. Przed podaniem wstaw do piekarnika na 5-8 minut. Posól i posyp prażonymi orzechami oraz natką.

Pieczone warzywa kolorowe z zapiekaną kaszą gryczaną z kozim serem
  • Kasza gryczana nie palona 100 g
  • Ser kozi camembert ½ szt.
  • Boczniaki 3 szt.
  • Orzechy laskowe 1 łyżka
  • Natka pietruszki 1 łyżka
  • albo ryba na parze z orzechami
  • Kolendra świeża 1 łyżka
Warzywa umyj. Obierz wszystkie oprócz ziemniaków. Pokrój na ćwiartki, polej oliwą, lekko posól jeśli musisz i upiecz w 190 stopniach przez 25 minut. Pod koniec posyp sezamem.  Kaszę ugotuj na sypko. Boczniaki przesmaż na maśle klarowanym i wymieszaj z kaszą. Włóż do naczynia żaroodpornego na wierzchu posyp pokruszonym serem i zapiecz kilka minut w 180 stopniach. Posyp orzechami.  Albo rybę opłucz i osusz. Ugotuj na parze zajmie to kilka minut, polej oliwą i posyp podprażonymi orzechami.

Pieczone warzywa kolorowe z humusem z orzechami i granatem
  • Cieciorka 1 puszka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa
  • Tahini 2 łyżki
  • Kmin rzymski
  • Cytryna 1 szt.
  • Orzechy lakowe 1 łyżka
  • Granat 1 szt.
  • Kolendra świeża 1 łyżka
Warzywa umyj. Obierz wszystkie oprócz ziemniaków. Pokrój na ćwiartki, polej oliwą, lekko posól jeśli musisz i upiecz w 190 stopniach przez 25 minut. Pod koniec posyp sezamem.  Cieciorkę zblenduj razem z płynem, tahini, czosnkiem, oliwą. Dopraw sokiem z cytryny i kminem rzymskim. Posyp prażonymi orzechami i pestkami granatu i kolendrą.

Zupa zimowa z kiełbasą
  • Cebula 1 szt.
  • Por 1 szt.
  • Marchew 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Seler naciowy 1 szt.
  • Liść, chilli, 
  • Kmin lub kminek
  • Pomidory w puszce 1 szt.
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Lubczyk 1 pęczek
  • Kiełbasa biała 2 szt.
Warzywa umyj, obierz i pokrój, a potem przesmaż z ulubionymi przyprawami w garnku, aż się przyrumienią. Zalej wodą i gotuj około godzinę na małym ogniu. Jeśli chcesz, dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze kilkanaście minut. Gdy zupa będzie gotowa, dopraw i wrzuć kiełbasę i gotuj kilka minut.

Zupa zimowa jarska
  • Cebula 1 szt.
  • Por 1 szt.
  • Marchew 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Seler naciowy 1 szt.
  • Liść, chilli, 
  • Kmin lub kminek
  • Pomidory w puszce 1 szt.
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Lubczyk 1 pęczek
  • Ryba cała 1 szt.
  • Jajo 2 szt.
Warzywa umyj, obierz i pokrój, a potem przesmaż z ulubionymi przyprawami w garnku, aż się przyrumienią. Zalej wodą i gotuj około godzinę na małym ogniu. Jeśli chcesz, dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze kilkanaście minut.  Do warzyw dodaj głowę i ości ryby, na koniec  je wyciągnij i wrzuć pokrojone mięso ryby na kilka minut albo dodaj ugotowane na miękko jajo.

Zupa zimowa wegańska
  • Cebula 1 szt.
  • Por 1 szt.
  • Marchew 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Seler naciowy 1 szt.
  • Liść, chilli, 
  • Kmin lub kminek
  • Pomidory w puszce 1 szt.
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Lubczyk 1 pęczek
  • Fasola  biała z puszki  szt.
  • Kasza gryczana 100 g
  • Boczniaki kilka szt.
Warzywa umyj, obierz i pokrój, a potem przesmaż z ulubionymi przyprawami w garnku, aż się przyrumienią. Zalej wodą i gotuj około godzinę na małym ogniu. Jeśli chcesz, dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze kilkanaście minut.  Na koniec dodaj fasolę lub ugotowana kaszę oraz przesmażone boczniaki, gotuj kilka minut i dopraw.

Więcej na ten temat