Pytanie na Śniadanie

Zapiekanki w roli głównej

Bolońska zapiekanka z bułeczkami
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier
dodatkowo:
  • 1 op. ciasta na pizzę (lub 350 g ciasta drożdżowego domowego)
  • 150 g sera np. cheddara
  • świeża bazylia
Cebulę, czosnek i seler posiekaj. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przesmaż warzywa na oliwie. Po czym, gdy będą złote, dodaj do nich mięso. Gdy mięso będzie usażone zalej gulasz pomidorami, dodaj sos i zioła po czym duś 45-60 minut. Na samym końcu dopraw gulasz cukrem, solą i pieprzem. Po tym czasie przelej sos do formy do zapiekania. Ciasto na pizzę podziel na 10 części, z każdej uformuj kulkę. Ser podziel na pół,  część zetrzyj na tarce resztę pokrój n kawałki. Kulki z ciasta nadziewaj kawałkami sera i układaj na sosie. Piecz 30 minut, po czym posyp startym serem i piecz kolejne 15 aż się rozpuści w 180 stopniach.

Klasyczna zapiekanka z pieczarkami
  • 2 półbagietki
  • 500 g pieczarek
  • 50 g masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 250 g sera edamskiego
  • sól, pieprz
  • ketchup
  • ostry sos siracha
Pieczarki posiekaj i usmaż na maśle. Ser zetrzyj. Bułki podziel na połowy. Posp je lekko serem po czym ułóż solidną porcję grzybów. Grilluj bagietki pod górną grzałką w piecu w 180 stopniach, przez 10 minut, po czym odpal dolną i dopiekaj jeszcze rzez 8-10 minut. Gotowe posyp natką i skrop sosami.

Śmietankowa bagietka z suszonym pomidorem
  • 2 półbagietki
sos:
  • 10 połówek suszonych pomidorów
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki sosu worcester
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • świeża bazylia
dodatkowo:
  • rukola
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 125 g sera brie
Suszone pomidory z posiekanymi czosnkiem i cebulą przesmaż na oliwie. Po 5-6 minutach dodaj śmietankę, sos i pomidory. Duś farsz 10-15 minut, aż zredukuje swoją objętość o 1/3. Dopraw sos do smaku, również bazylią. Pokrusz ser, a bagietki przekrój na połowy. Na każdej ułóż porcję sosu i kawałki sera. Piecz w 180 stopniach, góra i dół aż ser się zrumieni. Gorące udekoruj szynką i rukolą.

Serowa hawajska zapieksa z wędzonym kurczakiem
  • 2 półbagietki
  • 200 g sera mozzarella startego
  • 1 wędzona pierś z kurczaka
  • 6-7 plastrów ananasa
  • 1 granat
  • świeża rukola
  • gęsty sos balsamiczny
  • świeża mięta
Bagietki przekrój na połowy. Posyp startym serem, kawałkami piersi i ananasa i ponownie posyp serem. Zapiekaj w 180 stopniach 10 mnut od góry, następnie włącz dół pieca i zapiekaj kolejne 5 minut, aż lekko się zrumieni. Gotową zapieksę posyp rukolą i granatem, polej sosem oraz udekoruj miętą.

Wykwintna bagietka ze szpinakiem
  • 2 półbagietki
  • 300 g świeżego szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatółowej
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 250 g sera cheddar
  • 100 g orzechów włoskich
Szpinak usmaż na maśle, po czym dodaj posiekany czosnek i śmietankę. Dopraw solą, pieprzem i gałką.  Następnie ułóż masę na bagietkach i posyp solidnie startym serem i posyp siekanymi orzechami. Piecz w 180 stopniach góra dół przez ok. 15 minut, aż ser ładnie się stopi.

Więcej na ten temat