Karbinadle czyli mielone z dodatkiem śledzia
- 1 cebula
- 500g mielonej wieprzowiny z łopatki
- 2 filety śledziowe
- pieprz do smaku
- Czosnek 4 ząbki
- Olej rzepakowy
- 300g ziemniaków
- 2 jajka
- 200ml śmietany 22%
- 1/2 pęczku dymki
Mieszamy mięso mielone z drobno posiekanym i odciśniętym śledziem, pieprzem, posiekanym czosnkiem, dymką. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy na 30 min. Smażymy uformowane pulpety na kilku łyżkach oleju 3-4 min, przewracając je dopiero po 2 min. Obsmażone pulpety przekładamy do brytfanki. Pieczemy 15 min w 170 st. Podajemy z ziemniakami i kwaśną śmietaną
Kanapka z krewetkami rodem z Oslo
- 500 g krewetki zimnowodnej lub tygrysiej o rozmiarze 31/40
- 100g majonezu
- Łyżka posiekanego szczypiorku
- Sól, pieprz
- Ciabatta 2 szt
Ciabattę rozkrawamy i podgrzewamy w 100 stopniach 3-4 min. Krewetki zimnowodne obieramy ( lub krewetki tygrysie parzymy 5 min we wrzątku i kroimy w drobną kostkę) i mieszamy z majonezem, pieprzem i szczypiorkiem. Ciabattę nadziewamy krewetkami.