Kasza jaglana z pesto, pieczoną papryką i orzechem włoskim
- 1 papryka
- owoc granatu
- orzechy włoskie lub migdały
- tymianek świeży lub suszony
Dressing:
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
Pesto:
- 1 szklanka rukoli lub natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska lub himalajska do smaku
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Paprykę upiecz w temp. 180 stopni, tak aby pojawiła się lekko czarna skórka. Odstaw do miski i przykryj. Po ok. 10 minutach obierz paprykę i miąższ potnij w cienkie paseczki. Dodaj do miseczki i wymieszaj z oliwą, octem jabłkowym, miodem, drobno posiekanym orzechem włoskim (możesz wcześniej uprażyć) wraz z tymiankiem. Wymieszaj wszystko dokładnie, posmakuj i dopraw w razie potrzeby. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Odstaw. Zrób pesto. Upraż delikatnie nasiona słonecznika na suchej patelni. Do słoika lub malaksera dodaj uprażony słonecznik i pozostałe składniki. Wszystko zmiksuj i dodaj w razie potrzeby odrobinę wody mineralnej, aby uzyskać właściwą konsystencję. Do miseczki lub słoika dodaj najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, wymieszaj z 1 łyżką pesto. Dodaj więcej pesto w razie potrzeby. Następnie dodaj paprykę, owoc granatu (opcjonalnie) oraz listki bazylii.
Orkisz z pieczonym batatem, jarmużem i granatem
- 2 szklanki ugotowanego orkiszu
- 1 batat lub kawałek dyni
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- 1 szklanki jarmużu
- sok z 1/2 cytryny
- owoc granatu
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, lub himalajska do smaku
Orkisz gotujemy pod przykryciem w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania wynosi ok. 20 minut. Batata lub dynię obierz ze skórki i pokrój w centymetrową kostkę, rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem, wymieszaj w miseczce z utartym imbirem i oliwą, dopraw solą. Piecz w temperaturze 195 stopni przez ok. 10-15 minut. Jarmuż podziel na mniejsze kawałki, odkrawając stwardniałe części. Wymieszaj dokładnie dłońmi z oliwą, sokiem z cytryny i utartym czosnkiem. Odstaw na kilka minut. Wymieszaj ugotowany orkisz z upieczonym batatem, dodaj jarmuż i owoc granatu.
Jaglany pudding z nutą kardamonu i czekoladowo orzechową kruszonką
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 4-6 daktyli bez pestek
- szczypta kardamonu
- szczypta kurkumy
- 1/3 gorzkiej czekolady
- tymianek (opcjonalnie)
- kilka orzechów laskowych
- owoc granatu
Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z daktylami, przyprawami i mlekiem roślinnym. W razie potrzeby aby uzyskać gładszą konsystencję dodajemy więcej mleka. Orzeszki prażymy na suchej patelni i siekamy drobno z czekoladą oraz tymiankiem, tak aby powstała kruszonka. Pudding serwujemy z kruszonką i owocem granatu.