DZIŚ MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PIZZY - Włoska pizza Ivo

  • 9 lutego 2018

Pizza serowa 

dodatki: 2/3 szklanki sosu pomidorowego 
150 g tartej mozzarelli 
125 g mozzarelli w kulce 
120 g sera lazur 
120 g sera brie
 świeża rukola 
100 g suszonej żurawiny 
1 czerwona cebula 100 g boczku w plastrach 
250 g pomidorków koktajlowych

Pizza wiejska 
dodatki: 
2/3 szklanki sosu pomidorowego 
200 g tartej mozzarelli 
125 g kulka mozzarelli 
100 g cienko pokrojonego salami 
1 czerwona papryka 
1 zielona papryka 
15 czarnych oliwek 
natka pietruszki 

Przygotowanie: 
Sos: Pomidory przesmaż na oliwie. Dodaj czosnek, dopraw ziołami i przyprawami, po czym zmiksuj na gładki sos. Odstaw. Ciasto: drożdże wymieszaj z ciepłą wodą, cukrem i 100 g mąki. Odstaw na 10 minut, do podwojenia objętości. Resztę mąki i sól, przesyp do miski i wlej wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto polewając oliwą, aż stanie się jędrne i nie będzie przyklejać się do ręki. Ponownie skrop ciasto oliwą, przykryj szczelnie folią i odstaw do podwojenia objętości. Gotowe ciasto podziel na pół i rozwałkuj obie części na okrągłe placki. Ułóż je na blaszce polej sosem i posyp mozzarellą, ułóż na wierzchu dodatki. Piecz w 220-250 stopniach 15-20 minut. 

Fit pizza z kalafiora 
Składniki: 
1 główka kalafiora 
3 jajka 
125 g tartej mozzarelli 
125 g kulki mozzarelli
 4-5 łyżek sosu pomidorowego 
świeża bazylia 
3-4 łyżki tartego parmezanu 

Przygotowanie: Kalafior podziel na różyczki i zmiksuj w blenderze na drobne kawałeczki lub zetrzyj na tarce. Do kalafiora dodaj jajka i starty ser, dopraw całość i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na papier do pieczenia formując okrągły kształt pizzy. Dociskaj spód z kalafiora, aby miał idealny kształt. Piecz blat w 200 stopniach. Po tym czasie rozsmaruj na nim sos i połóż kawałki mozzarelli i piecz kolejne 15 minut w tej samej temperaturze. Gotową udekoruj bazylią i parmezanem

Włoska pizza Ivo 


Ciasto: 
1 kg mąki pszenej typ 00 lub j typ 500 
600 ml letniej wody 
50 ml oliwy extra vergine 
8 g soli 
4 g drożdży suszonych lub 6 g świeżych 

sos: 
4 puszki pomidorów pelati 
pęczek świeżej bazylii 
 50 ml oliwy extra virgin 
sól, pieprz i cukier do smaku 

dodatkowo: 
10 x 125 g kulki mozzarelli 
świeża bazylia 


Przygotowanie: 

Sos: wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, dopraw przyprawami. Wodę mieszamy z oliwą, solą i drożdżami, aż drożdże się rozpuszczą potem dodajemy mąkę. Zarabiamy ciasto. Wstawiamy ciasto do miski i przykrywamy folią plastikową. Po godzinie leżakowania w temp. pokojowej ciasto dzielimy na 200 g kulki i ponowne odstawiamy przykryte folią na godzinę do wyrośnięcia. Gotowe kulki wykładamy na blat, posypujemy lekko mąką i wałkujemy na placki. Pizzę przekładamy na blachę i smarujemy sosem, pozostawiając 3 cm wolnego brzegu i posypujemy mozzarellą. Pieczemy w 220 stopniach przez 16 minut. 


Polsko-włoska pizza Ani 

Ciasto:
 500 g mąki wrocławskiej typ 500 lub mąki 00 
20 g drożdży świeżych 
250 ml ciepłej wody 
1 łyżeczka cukru 
1 łyżeczka soli 
 40 ml oliwy lub oleju rzepakowego 

sos pomidorowy: 
2 puszki pomidorów pelati 
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku 
1 pęczek bazylii 
sól, pieprz, 
cukier do smaku