Pizza serowa dodatki: 2/3 szklanki sosu pomidorowego
150 g tartej mozzarelli
125 g mozzarelli w kulce
120 g sera lazur
120 g sera brie
świeża rukola
100 g suszonej żurawiny
1 czerwona cebula 100 g boczku w plastrach
250 g pomidorków koktajlowych
Pizza wiejska
dodatki:
2/3 szklanki sosu pomidorowego
200 g tartej mozzarelli
125 g kulka mozzarelli
100 g cienko pokrojonego salami
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
15 czarnych oliwek
natka pietruszki
Przygotowanie:
Sos: Pomidory przesmaż na oliwie. Dodaj czosnek, dopraw ziołami i przyprawami, po czym zmiksuj na gładki sos. Odstaw. Ciasto: drożdże wymieszaj z ciepłą wodą, cukrem i 100 g mąki. Odstaw na 10 minut, do podwojenia objętości. Resztę mąki i sól, przesyp do miski i wlej wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto polewając oliwą, aż stanie się jędrne i nie będzie przyklejać się do ręki. Ponownie skrop ciasto oliwą, przykryj szczelnie folią i odstaw do podwojenia objętości. Gotowe ciasto podziel na pół i rozwałkuj obie części na okrągłe placki. Ułóż je na blaszce polej sosem i posyp mozzarellą, ułóż na wierzchu dodatki. Piecz w 220-250 stopniach 15-20 minut.
Fit pizza z kalafiora
Składniki:
1 główka kalafiora
3 jajka
125 g tartej mozzarelli
125 g kulki mozzarelli
4-5 łyżek sosu pomidorowego
świeża bazylia
3-4 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie: Kalafior podziel na różyczki i zmiksuj w blenderze na drobne kawałeczki lub zetrzyj na tarce. Do kalafiora dodaj jajka i starty ser, dopraw całość i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na papier do pieczenia formując okrągły kształt pizzy. Dociskaj spód z kalafiora, aby miał idealny kształt. Piecz blat w 200 stopniach. Po tym czasie rozsmaruj na nim sos i połóż kawałki mozzarelli i piecz kolejne 15 minut w tej samej temperaturze. Gotową udekoruj bazylią i parmezanem