Pytanie na Śniadanie

JEDZ KISZONKI NA ZDROWIE cz. 1

Uczniowie Zespołu Szkół Informatycznych w Słupsku aktywnie promują zdrową żywność i zdrowy styl życia - robią własne kiszonki i zachęcają młodzież do ich jedzenia. Co ciekawe uczniowie kiszą nie tylko tradycyjnie kapustę i ogórki. Kiszą niemal wszystkie warzywa i owoce! W tym celu młodzi słupszczanie założyli szkolną grupę kulinarną „Kisiciele” specjalizującą się w kiszeniu warzyw i owoców oraz sporządzaniu potraw z kiszonych produktów.

Szybki ramen na kiszonej kapuście
Bulion:
  • 1 cebula
  • Ok. 4cm Imbiru 
  • 2 liście laurowe.
  • Szponder wołowy 500g
  • 300 g kapusty kiszonej 
Miso:
  • Wodorosty konbu 1 płat
  • Głowa lub ości łososia 1 szt.
  • Pasta miso 1–2 łyżki
Dodatki:
  • Boczek wędzony 200 g
  • Kiszona marchew 1 szt.
  • Kiszone grzyby kilka szt.
  • Kiszona rzodkiewka  4 szt.
  • Wodorosty wakame 3 łyżki
  • Ocet winny
  • Sos sojowy
  • Olej sezamowy
  • Sos rybny
  • Sezam 1-2 łyżki
  • Jajko 2 szt.
  • Makaron do Ramenu 
Lub 
  • Makaron gryczany soba
  • Dymka 2 kłącza 
Pokrojoną cebulę i imbir przesmaż w garnku ze szpondrem aż się wszystko porządnie zrumieni. Dodaj liść i zalej wodą. Gotuj 2-3 godziny na bardzo małym ogniu. Dodaj  kiszoną kapustę. Jeśli wody będzie za mało, dolej. Boczek pokrój w plastry i usmaż, dodaj do reszty. Gotuj jeszcze przez godzinę i odcedź bulion. Głowę lub ości ryby i konbu włóż do zimnej wody i zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj pół godziny. Odcedź i dodaj miso i dokładnie wymieszaj. Do odcedzonego bulionu dodaj miso, dopraw sosem sojowym (2-3 łyżki), olejem sezamowym (3-4- krople), sosem rybnym (2 łyżki).  Wodorosty wakame zalej zimną przegotowaną wodą, po 10 minutach napęcznieją, odciśnij je i wymieszaj z łyżką octu, ½ łyżeczki oleju sezamowego i szczyptą soli oraz sezamem. Kiszonki pokrój w cienkie paseczki i plasterki. Ugotuj jajko na miękko i obierz. Posiekaj dymkę. Ugotuj makaron i nałóż do miski. Zalej wrzącym bulionem. Na wierzchu ułóż kiszonki, boczek i wakame oraz gorące jajo. Posyp wszystko dymką.

Koreańczyk w Warszawie
  • Szponder wołowy z kiszoną kapustą z bulionu powyżej
  • Ryż jaśminowy 200 g
  • Cebula 1 szt.
  • Olej 2 łyżki
  • Pasta chilli lub chilli 2 szt.
  • Kiszona marchew 1 szt.
  • Kiszony ogórek 2 szt.
  • Kiszona rzodkiew lub rzepa - garść
  • Kiszone jabłka ½ szt.
  • Kiszona kapusta 100 g
  • Masło klarowane
  • Sos sojowy 1-2 łyżki
  • Kiełki sojowe garść
  • Wodorosty nori 
  • Dymka garść
  • Jajo sadzone lub na miękko
Ugotuj ryż na sypko. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na rumiano na oleju, na koniec dodaj chilli i smaż przez chwilę. I wymieszaj z ryżem. Szponder z kapustą lekko posiekaj i przesmaż z odrobiną chilli. Kiszonki pokrój na kawałki i przesmaż osobno chwilę tak aby się podgrzały na odrobinie masła klarowanego. Część z nich dopraw kilkoma kroplami sosu sojowego. Kiszoną kapustę, przesmaż z łyżeczką pasty chilli. Wodorosty potnij nożyczkami w cienkie paski, dymkę posiekaj. Nałóż ryż do głębokiej miski, na środku ułóż mięso z kapustą, naokoło rozłóż kiszonki i wodorosty, posyp dymką a na mięsie ułóż jajo.

Więcej na ten temat