Uczniowie Zespołu Szkół Informatycznych w Słupsku aktywnie promują zdrową żywność i zdrowy styl życia - robią własne kiszonki i zachęcają młodzież do ich jedzenia. Co ciekawe uczniowie kiszą nie tylko tradycyjnie kapustę i ogórki. Kiszą niemal wszystkie warzywa i owoce! W tym celu młodzi słupszczanie założyli szkolną grupę kulinarną „Kisiciele” specjalizującą się w kiszeniu warzyw i owoców oraz sporządzaniu potraw z kiszonych produktów.
- 1 cebula
- Ok. 4cm Imbiru
- 2 liście laurowe.
- Szponder wołowy 500g
- 300 g kapusty kiszonej
- Wodorosty konbu 1 płat
- Głowa lub ości łososia 1 szt.
- Pasta miso 1–2 łyżki
- Boczek wędzony 200 g
- Kiszona marchew 1 szt.
- Kiszone grzyby kilka szt.
- Kiszona rzodkiewka 4 szt.
- Wodorosty wakame 3 łyżki
- Ocet winny
- Sos sojowy
- Olej sezamowy
- Sos rybny
- Sezam 1-2 łyżki
- Jajko 2 szt.
- Makaron do Ramenu
- Makaron gryczany soba
- Dymka 2 kłącza
- Szponder wołowy z kiszoną kapustą z bulionu powyżej
- Ryż jaśminowy 200 g
- Cebula 1 szt.
- Olej 2 łyżki
- Pasta chilli lub chilli 2 szt.
- Kiszona marchew 1 szt.
- Kiszony ogórek 2 szt.
- Kiszona rzodkiew lub rzepa - garść
- Kiszone jabłka ½ szt.
- Kiszona kapusta 100 g
- Masło klarowane
- Sos sojowy 1-2 łyżki
- Kiełki sojowe garść
- Wodorosty nori
- Dymka garść
- Jajo sadzone lub na miękko