Pytanie na Śniadanie

KURKUMA – „PRZYPRAWA ŻYCIA” + dorsz w żółtym sosie kokosowym

Kurkuma w naszej kuchni obecna jest przy okazji np. zupy dyniowej, czy regenerującej kawy. Jak jeszcze wykorzystać kurkumę, aby wydobyć z niej maksimum właściwości? Zbigniew Tomasz Nowak dołączył do Anny Pastuszki-Zańczak w naszej kuchni, gdzie przekonują, że kurkuma to bardzo ciekawy i wartościowy dodatek

Złoty hummus
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 3 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • 3 marchewki
  • 2 papryki
  • sól, pieprz
  • ewentualnie paczka chipsów tortilla
Zmiksuj na gładką masę osączoną ciecierzycę, czosnek, pastę tahini, sok z 2 limonek, kumin, oliwę i kurkumę. Dolej do pasty wody, jeśli jest za gęsta i oczywiście ją dopraw. Przełóż hummus do miseczki i udekoruj oliwą oraz natką. Warzywa pokrój w słupki i ułóż wokół pasty na półmisku wraz z cząstkami limonki.

Dorsz w żółtym sosie kokosowym
Składniki na 4 porcje:
  • 4 kawałki 150 g polędwicy z dorsza
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
sos:
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 papryczka chilii
  • puszka mleka kokosowego
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
  • 200 g ryżu parabolicznego
  • dowolne kiełki
  • natka pietruszki
  • orzeszki pinii lub płatki migdałów
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym maśle przesmaż na złoto cebulę i czosnek. Dodaj imbir i kurkumę, smaż krótko po czym dodaj mleko kokosowe. Duś sos 10 minut, a na końcu dopraw sos przyprawami, cukrem oraz posiekanymi liśćmi bazylii.  Rybę posól i popieprz po czym krótko smaż na rozgrzanym maśle – 3 minuty z każdej strony. Włóż rybę do sosu i podgrzej razem, podawaj na ryżu, udekoruj danie natką, prażonymi orzeszkami i kiełkami.

Złote ciasto z kurkumą i kremem waniliowym
Ciasto:
  • 200 g masła
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • skórka i sok otarte z 1 cytryny
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 20 % tłuszczu
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 ml dobrego dżemu brzoskwiniowego
  • 2 marakuje
  • świeża mięta
Miękkie masło ubij z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jajku, każde następne gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Mąkę wymieszaj z kurkumą i proszkiem. Przesyp do masy i mieszaj, aż składniki się połączą – jeśli masa jest za gęsta dolej do niej 50 ml mleka. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj. Przelej ciasto do formy o średnicy 23-25 cm i piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut – do suchego patyczka – po 40 minutach wbij patyczek do szaszłyków w ciasto. Wystudź.
Krem: ubij śmietankę z cukrami, a następnie dodaj mascarpone.  Krem rozłóż na zimnym cieście. Na wierzchu wyłóż dżem i miąższ z marakui. Udekoruj całość świeżymi listkami mięty.
Więcej na ten temat