Kurkuma w naszej kuchni obecna jest przy okazji np. zupy dyniowej, czy regenerującej kawy. Jak jeszcze wykorzystać kurkumę, aby wydobyć z niej maksimum właściwości? Zbigniew Tomasz Nowak dołączył do Anny Pastuszki-Zańczak w naszej kuchni, gdzie przekonują, że kurkuma to bardzo ciekawy i wartościowy dodatek
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki pasty tahini
- 3 limonki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki płatków migdałów
- 3 marchewki
- 2 papryki
- sól, pieprz
- ewentualnie paczka chipsów tortilla
- 4 kawałki 150 g polędwicy z dorsza
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 4 cm kawałek imbiru
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 papryczka chilii
- puszka mleka kokosowego
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz do smaku
- 200 g ryżu parabolicznego
- dowolne kiełki
- natka pietruszki
- orzeszki pinii lub płatki migdałów
- 200 g masła
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka kurkumy
- skórka i sok otarte z 1 cytryny
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 20 % tłuszczu
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 200 ml dobrego dżemu brzoskwiniowego
- 2 marakuje
- świeża mięta