Pytanie na Śniadanie

SŁODKOŚCI DO PRZYGOTOWANIA Z DZIECKIEM - KANELBULLAR

Kanelbullar
Ciasto:
  • 400-425 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50-60 g cukru
  • 75-100 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kardamonu
Nadzienie:
  • 100-150 g miękkiego masła
  • 75- 100 g cukru
  • 2 łyżki cynamonu
Drożdże kruszymy do miski, rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy roztopione masło, cukier, kardamon, sól i prawie całą mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-50 min. Przygotowujemy nadzienie - masło mieszamy z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując blat mąką. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie, wzdłuż dłuższego boku pozostawiając 2-3 cm marginesu, aby bułeczki się skleiły. Margines smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwijamy rulon, a następnie kroimy na kawałki. Bułeczki odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni C. Pieczemy przez 7-10 min.

Ciasteczka z ciecierzycy
  • 1 puszka cieciorki
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki syropu z agawy
  • 1/4 szklanki mąki z amarantusa
  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować przy pomocy blendera na gładką, jednolitą masę. Następnie delikatnie wmieszać czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po łyżce masy ciasteczkowej, następnie przy pomocy widelca spłaszczać ciasteczka. Piec przez 10-15 minut do czasu, aż ciasteczka będą złote

Mus czekoladowy
  • woda z 1 puszki z cieciorki ok. 150 ml
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • Owoce, orzechy do przyozdobienia np. maliny, granat, migdały, pistacje
Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, przestudzić. Ciecierzycę odsączyć. Wodę umieścić w misie miksera. Ubijać, na wysokich obrotach miksera do otrzymania sztywnej piany. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukru, łyżka po łyżce, długo ubijając po każdym dodaniu. Do ubitej piany dodawać czekoladę, ostrożnie, powoli, mieszając delikatnie szpatułką by piana nie opadła. Przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki na godzinę, po tym czasie wyjąć i przyozdobić ulubionymi dodatkami.
Więcej na ten temat