Pytanie na Śniadanie

KREWETKI MAŁE I DUŻE - jak obierać krewetki?

Krewetki prażone na soli
  • 300 g krewetek w rozmiarze 16/20 
  • 40 ml oleju
  • 30 g masła
  • jedna ostra papryka pepperoni
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g roszponki
  • 1 bagietka
  • Sól morska w młynku
  • Oliwa, miód
Rozgrzewamy patelnię i posypujemy solą. Na tak nagrzanej patelni układamy krewetki. Gdy brzegi krewetek zaczną zmieniać kolor na różowy, dodajemy olej i przewracamy na drugą stronę. Dodajemy chilli, czosnek oraz masło. Zdejmujemy z ognia. Bagietkę kroimy w dwu centymetrowe plastry, podgrzewamy w piekarniku. Roszponkę doprawiamy sokiem z cytryny, miodem i odrobiną oliwy. Podajemy razem z krewetkami grzankami.

Koktajl z krewetek
  • 300 g krewetek zimnowodnych
  • 6 krewetek w rozmiarze 31/40 
  • 50 g dobrego ketchup
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 1 sałata rzymska
  • 1 cytryna
  • 1 pomidor
Majonez:
  • 100 ml oleju
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • Sól, pieprz
Żółtka mieszamy z octem i musztardą, solimy pieprzymy i mieszamy z wolno lejącym się olejem. Gotowy majonez wkładamy do lodówki. Ketchup  mieszamy z majonezem i posiekanym szczypiorkiem, lekko solimy pieprzymy. Sałatę rzymską siekamy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny, wykładamy nią dno kieliszków. Na wierzch układamy porcję krewetek i obficie przykrywamy sosem koktajlowym. Brzegi kieliszka dekorujemy dużymi krewetkami i cząstkami cytryny.
Więcej na ten temat