Krewetki prażone na soli
- 300 g krewetek w rozmiarze 16/20
- 40 ml oleju
- 30 g masła
- jedna ostra papryka pepperoni
- 4 ząbki czosnku
- 50 g roszponki
- 1 bagietka
- Sól morska w młynku
- Oliwa, miód
Rozgrzewamy patelnię i posypujemy solą. Na tak nagrzanej patelni układamy krewetki. Gdy brzegi krewetek zaczną zmieniać kolor na różowy, dodajemy olej i przewracamy na drugą stronę. Dodajemy chilli, czosnek oraz masło. Zdejmujemy z ognia. Bagietkę kroimy w dwu centymetrowe plastry, podgrzewamy w piekarniku. Roszponkę doprawiamy sokiem z cytryny, miodem i odrobiną oliwy. Podajemy razem z krewetkami grzankami.
Koktajl z krewetek
- 300 g krewetek zimnowodnych
- 6 krewetek w rozmiarze 31/40
- 50 g dobrego ketchup
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 1 sałata rzymska
- 1 cytryna
- 1 pomidor
Majonez:
- 100 ml oleju
- 1 żółtko
- 3 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- Sól, pieprz
Żółtka mieszamy z octem i musztardą, solimy pieprzymy i mieszamy z wolno lejącym się olejem. Gotowy majonez wkładamy do lodówki. Ketchup mieszamy z majonezem i posiekanym szczypiorkiem, lekko solimy pieprzymy. Sałatę rzymską siekamy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny, wykładamy nią dno kieliszków. Na wierzch układamy porcję krewetek i obficie przykrywamy sosem koktajlowym. Brzegi kieliszka dekorujemy dużymi krewetkami i cząstkami cytryny.