Kurcze w stylu karaibskim
- 1 kg udźców z kurczaka bez kości
- 100g cukru trzcinowego
- 100g masła klarowanego
- 2 papryki chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 limonki
- sól
Kurczaka nacieramy solą i skórką z limonki, rozpuszczamy masło i układamy kurczaka skórą do patelni. Smażymy 3-4 min i dodajemy posiekany czosnek, chili, mieszamy i zasypujemy cukrem, skrapiamy sokiem z limonki i pieczemy w piekarniku 25 min w 175 st. Podajemy z ryżem lub batatami.
Bataty w stylu karaibskim
- 4 bataty
- 1 ananas
- 4 pomarańcze
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Bataty obieramy i kroimy w kostkę 3 na 3 cm. Podobnie robimy z ananasem. Pomarańcze ocieramy ze skórki i obieramy, dzielimy na filety. Wszystkie składniki mieszamy z olejem i posiekanym czosnkiem. Pieczemy 60 min w 170 st.
Kulki mięsne w stylu Jerk
- 500g łopatki wieprzowej
- mielone ziele angielskie
- 2 cytryny
- 1 cebula
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sól morska do smaku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- goździk mielony
- 1 papryka chili
- 1/2 pęczku pietruszki
- gałka muszkatołowa
Cebulę i chili siekamy w drobną kostkę, szklimy na patelni, następnie mieszamy z przyprawami suchymi i mięsem. Dodajemy skórkę z cytryny i posiekaną natkę. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Z gotowej masy robimy kulki i smażymy na rozgrzanej patelni na rumiany kolor (po 2 min.). Następnie dopiekamy 10 min w 170 st.
Ceviche w stylu karaibskim
- 300g (filet z łososia)
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- sok z 2 limonek
- sok z 2 pomarańczy
- 1/2 cebuli białej
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 papryka chili
Filet z łososia kroimy w drobną kostkę razem z innymi składnikami i zalewamy sokiem z cytrusów, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki, doprawiamy solą i pieprzem.