Pytanie na Śniadanie

Kuchnia karaibska - kurczak w stylu karaibskim

Kurcze w stylu karaibskim
  • 1 kg udźców z kurczaka bez kości
  • 100g cukru trzcinowego
  • 100g masła klarowanego
  • 2 papryki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • sól
Kurczaka nacieramy solą i skórką z limonki, rozpuszczamy masło i układamy kurczaka skórą do patelni. Smażymy 3-4 min i dodajemy posiekany czosnek, chili, mieszamy i zasypujemy cukrem, skrapiamy sokiem z limonki i pieczemy w piekarniku 25 min w 175 st. Podajemy z ryżem lub batatami.

Bataty w stylu karaibskim
  • 4 bataty
  • 1 ananas
  • 4 pomarańcze
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
Bataty obieramy i kroimy w kostkę 3 na 3 cm. Podobnie robimy z ananasem. Pomarańcze ocieramy ze skórki i obieramy, dzielimy na filety. Wszystkie składniki mieszamy z olejem i posiekanym czosnkiem. Pieczemy 60 min w 170 st.

Kulki mięsne w stylu Jerk
  • 500g łopatki wieprzowej
  • mielone ziele angielskie
  • 2 cytryny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sól morska do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • goździk mielony
  • 1 papryka chili
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • gałka muszkatołowa
Cebulę i chili siekamy w drobną kostkę, szklimy na patelni, następnie mieszamy z przyprawami suchymi i mięsem. Dodajemy skórkę z cytryny i posiekaną natkę. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Z gotowej masy robimy kulki i smażymy na rozgrzanej patelni na rumiany kolor (po 2 min.). Następnie dopiekamy 10 min w 170 st.

Ceviche w stylu karaibskim
  • 300g (filet z łososia)
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • sok z 2 limonek
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1/2 cebuli białej
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka chili
Filet z łososia kroimy w drobną kostkę razem z innymi składnikami i zalewamy sokiem z cytrusów, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki, doprawiamy solą i pieprzem.

Więcej na ten temat