Faworki- 425 g mąki pszennej
- 250 g żółtek
- 110 g masła
- 60 g cukru
- 50 g śmietany
- 25 g spirytusu
- 5 g octu
- sól
- Cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus, ocet i śmietanę. Wymieszać do otrzymania elastycznego ciasta. Zawinąć ciasto w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto po wyjęciu z lodówki zbijać wałkiem tak, by pojawiło się jak najwięcej pęcherzyków powietrza, zazwyczaj 15 minut wystarczy. Następnie należy zawinąć ciasto w folie i ponownie schłodzić na 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wykroić prostokąty o wymiarach około 12 x 4 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż a jeden z końców przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175º C, z obu stron, na złoty kolor.
Donaty z ciasta pączkowego
Ciasto:
- 625 g mąki
- 250 g mleka
- 100 g cukru
- 50 g drożdży
- 100 g żółtek
- 70 g masła
- szczypta soli
Drożdże rozmieszać w połowie ciepłego mleka, dodać 30% mąki i odrobinę cukru, wymieszać do połączenia składników, powierzchnie przesypać mąką. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce. Po około 15-20 minutach, wyrabiamy ciasto dodając resztę ciepłego mleka, resztę mąki, cukier, żółtka, masło i sól. Mieszamy do całkowitego wyrobienia ciasta. Cukier, wodę i syrop zagotować do 103 st. C, przechłodzić delikatnie, dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę, wymieszać i zalać czekoladą, Odstawić na 3 minuty, zblendować dodając mleko i puree owocowe.
Glazura czekoladowa do donatów
- 120 g cukru
- 120 g syropu ziemniaczanego
- 70 g wody
- 120 g czekolady
- 10 g żelatyny
- 80 g mleko słodzonego skondensowanego
- 50 g puree malinowego