Pytanie na Śniadanie

OLA KOSTKA I TOMEK DEKER - DONATY

Faworki
  • 425 g mąki pszennej
  • 250 g żółtek
  • 110 g masła
  • 60 g cukru
  • 50 g śmietany
  • 25 g spirytusu
  • 5 g octu
  • sól
  • Cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus, ocet i śmietanę. Wymieszać do otrzymania elastycznego ciasta. Zawinąć ciasto w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto po wyjęciu z lodówki zbijać wałkiem tak, by pojawiło się jak najwięcej pęcherzyków powietrza, zazwyczaj 15 minut wystarczy. Następnie należy zawinąć ciasto w folie i ponownie schłodzić na 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wykroić prostokąty o wymiarach około 12 x 4 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż a jeden z końców przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175º C, z obu stron, na złoty kolor.

Donaty z ciasta pączkowego
Ciasto:
  • 625 g mąki
  • 250 g mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 100 g żółtek
  • 70 g masła
  • szczypta soli
Drożdże rozmieszać w połowie ciepłego mleka, dodać 30% mąki i odrobinę cukru, wymieszać do połączenia składników, powierzchnie przesypać mąką. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce. Po około 15-20 minutach, wyrabiamy ciasto dodając resztę ciepłego mleka, resztę mąki, cukier, żółtka, masło i sól. Mieszamy do całkowitego wyrobienia ciasta. Cukier, wodę i syrop zagotować do 103 st. C, przechłodzić delikatnie, dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę, wymieszać i zalać czekoladą, Odstawić na 3 minuty, zblendować dodając mleko i puree owocowe.

Glazura czekoladowa do donatów
  • 120 g cukru
  • 120 g syropu ziemniaczanego
  • 70 g wody
  • 120 g czekolady
  • 10 g żelatyny
  • 80 g mleko słodzonego skondensowanego
  • 50 g puree malinowego
Więcej na ten temat