Pytanie na Śniadanie

GOTOWANE NA PARZE - creme brulee

Bułeczki z parowaru faszerowane kurczakiem
Bułeczki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • czarny sezam do posypania
Marynowany kurczak:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
dodatkowo:
  • sałata strzępiasta
  • granat
  • gotowy lub domowy sos BBQ
Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą, cukrem i 100 g mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 8-10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Odstaw je na godzinę. Zamarynuj kurczaka: pierś oczyść, skrop sokiem, dopraw oraz natrzyj kolendrą. Kurczaka połóż na dolny poziom parowaru, a na dwóch wyższych ułóż uformowane z ciasta drożdżowego pampuchy. Każdą zmocz ciepłą wodą i posyp czarnym sezamem lub czarnuszką. Paruj ok. 40-50 minut. Wyjmij z parowaru bułki i mięso. Mięso porozrywaj widelcem i wymieszaj z sosem sojowym, miodem i sosem teriyaki. Gotowe bułeczki przekrój na połowy, faszeruj sałatą, mięsem, sosem BBQ i pestkami granatu.

Łosoś z cytrynowym ryżem
Łosoś:
  • 2 x 150 g kawałka filetu z łososia
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ pęczka koperku
Ryż:
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 liść laurowy
dodatkowo:
  • op. mrożonej mieszanki warzyw na patelnię: marchewka, kalafior, brokuł
Na samym dole parowaru ustaw miskę do parowania ryżu. Wsyp do niej ryż i oliwę. Łososia natrzyj posiekanym czosnkiem, koperkiem, oliwą, sokiem z cytryny i odrobiną soli, po czym ułóż nad ryżem. Na samej górze parowaru wysyp mieszankę mrożonych warzyw. Paruj całość ok. 25-30 minut.

Creme brule z parowaru
Składniki na 6-8 sztuk:
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • szczypta kardamonu
Podgrzej do granicy wrzenia mleko ze śmietanką, szczyptą kardamonu i laską wanilii przeciętą na pół. Wyłącz palnik. Następnie ubij żółtka z cukrem, a gdy będą puszyste, mieszając wlewaj do nich bardzo ciepłą śmietankę. Masę rozlej do 6-8 kokilek i ustaw w parowarze. Gotuj 30-35 minut. Następnie wystudź i przełóż do lodówki na 8-12 godzin, po tym czasie posyp krem cukrem i zapiekaj – palnikiem lub w piekarniku pod grillem. 
Więcej na ten temat