Czekoladowe naleśniki z farszem dyniowo-jabłkowym(przepis na 7 naleśników)
ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 650),
- 2 łyżki otrębów pszennych,
- 1 łyżka kakao naturalnego,
- 1 jajko,
- 1½ szklanki wody
farsz:
- kostka półtłustego sera białego,
- ½ opakowania mrożonej dyni,
- 2 średniej wielkości jabłka,
- łyżeczka cynamonu,
- świeżo starta gałka muszkatołowa (1 gałka),
- 1 łyżka miodu,
- skórka starta z ½ dużej pomarańczy
udekorowanie:
- suszone maliny, borówka amerykańska, miód, płatki migdałowe
Ciasto: Mąkę, otręby i kakao wsyp do miski, dodaj jajko oraz wlej 1½ szklanki wody. Zmiksuj na jednolite ciasto.
Farsz: Mrożoną dynię oraz jabłko, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, uduś, aż do miękkości. Zdejmij z ognia i zostaw na kilka minut, aby farsz trochę ostygł. Dodaj pokruszony ser, przypraw cynamonem, gałką muszkatołową, dodaj miód i startą skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj.
Naleśniki napełnij farszem, złóż w trójkąty, polej miodem i udekoruj suszonymi malinami, borówkami. Posyp, uprażonymi na suchej patelni, płatkami migdałowymi. Naleśniki usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Owsiane naleśniki z twarożkiem
(przepis na 7 naleśników)
ciasto:
- 1 szklanka mąki owsianej,
- 1⅓ szklanki wody,
- 1 jajko,
- szczypta soli
farsz:
- kostka sera półtłustego,
- ½ średniego opakowania jogurtu naturalnego,
- ½ ogórka zielonego,
- ¼ papryki czerwonej,
- 3 łyżki stołowe szczypiorku,
- ½ łyżeczki soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu
Ciasto: Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko oraz wlej szklankę wody. Całość zmiksuj na jednolite ciasto.
Farsz: Ser pokrusz widelcem, dodaj pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę oraz posiekany szczypiorek. Dodaj jogurt naturalny, dopraw solą oraz pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
Naleśniki usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Galettes bretonnes z jajkiem, szynką parmeńska, papryką i rukolą
(przepis na 7 naleśników)
ciasto:
- szklanka mąki gryczanej,
- jajko,
- 1½ szklanki wody,
- szczypta soli
farsz do jednego naleśnika:
- jajko,
- plasterek szynki parmeńskiej,
- łyżka startej mozzarelli light,
- 1 suszony pomidor,
- kawałek papryki,
- łyżeczka szczypiorku.
- kilka listków rukoli
Ciasto: Z mąki jajka i wody przygotuj ciasto, a następnie usmaż je na patelni bez tłuszczu.
Farsz: Połóż ponownie naleśnika na patelni, a na środku naleśnika przygotuj „gniazdko” z sera mozzarelli i szynki parmeńskiej. Na środek gniazdka wbij jajko, połóż suszonego, pokrojonego pomidora oraz posyp pokrojoną paprykę i posiekany szczypiorek.
Złóż brzegi naleśnika do środka i przytrzymaj łopatką. Zdejmij naleśnika z patelni i włóż go na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni, aż do celu ścięcia żółtka.