Pytanie na Śniadanie

DZIEŃ PIKANTNYCH POTRAW cz. 2

Indyjski kurczak curry
  • 750 g mięsa z udek kurczaka bez kości (lub 1 kg z podudzi z kostką)
  • 4 cebule
  • 4-5 cm kawałek imbiru
  • 3-4 ostre papryczki chilli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • ew. puszka mleka kokosowego
przyprawy:
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki garam masali
  • 3 łyżki oleju lub masła ghee
dodatkowo:
  • ryż basmati lub jaśminowy
  • kolendra
Czosnek, imbir i cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Chilli posiekaj. W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz i przesmaż na nim przyprawy. Gdy będą pachnieć i się przesmażą, wrzuć warzywa i smaż je aż zmiękną, ok. 5-8 minut, mieszając, możesz je lekko posolić. Do warzyw dodaj pomidory oraz 2 szklanki wody. Sos gotuj 35 minut, dopiero po tym czasie wrzuć do środka kawałki kurczaka i duś co najmniej 50 minut na średnim ogniu. Na końcu posól curry i jeśli masz ochotę dodaj mleko kokosowe. Podawaj z ryżem basmati i kolendrą. 

Pieczone placki ziemniaczane z pikantną salsą i guacamole
Placki:
  • 600 g ziemniaków mączystego typu
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki - dowolnej, np. pszennej, ryżowej lub gryczanej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej do posmarowania 
Salsa:
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • ½  pęczka natki pietruszki
  • ½  pęczka mięty
  • 3-4 papryczki chilli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
guacamole:
  • 2 awokado
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • dodatkowo:
  • świeża kolendra
Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wymieszaj z jajkami, mąką i posiekaną cebulą. Dopraw. Na papierze do pieczenia rozłóż okrągłe porcje ziemniaków, posmaruj je olejem i piecz na chrupko w 200 stopniach przez 20-25 minut. 
W międzyczasie przygotuj salsę i guacamole. Guacamole: zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę, w wersji wegańskiej pomiń majonez.
Salsa: Pomidorki pokrój na połówki, papryki i cebulę w kosteczkę, a zioła i chilli posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki z oliwą i sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.  Na gorącym placku ułóż salsę i guacaome lub podawaj je w osobnych miseczkach, całość udekoruj kolendrą.
Mus czekoladowy z chilli
Składniki na 4-5 porcji:
  • 200 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 5 łyżek miodu
  • 4 jajka ekologiczne „M“
  • skórka otarta z pomarańczy
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta mielonej ostrej papryki chilli
dodatkowo:
  • listki mięty
  • ostra papryka do dekoracji
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Zamiast jajek można użyć 500 ml śmietanki 36 % tł.
Jajka sparz. Żółtka ubij na puszystą piankę nad kąpielą wodną z miodem i skórką z pomarańczy. Czekoladę stop nad kąpielą wodną. Białka schłódź. Wymieszaj mus – do żółtek dodaj stopioną czekoladę, chilli i kardamon, po czym odstaw masę do przestygnięcia. W tym czasie ubij na sztywno białka. Białka dodaj do zimnej masy, delikatnie mieszając szpatułką, aby piana nie opadła. 
Dekoracja: pomarańczę przetnij na pół, a cukier wymieszaj z połową łyżeczki chilli. Kieliszki kolejno wciskaj w owoc (np. takie jak do wermutu), aż ich brzegi pokryją się sokiem,  następnie lekko nurzaj naczynia w rozsypanej mieszance chilli i cukru. Mus przełóż do kieliszków i schłódź przed podaniem, m.in. 1-2 godzin.
Więcej na ten temat