Indyjski kurczak curry
- 750 g mięsa z udek kurczaka bez kości (lub 1 kg z podudzi z kostką)
- 4 cebule
- 4-5 cm kawałek imbiru
- 3-4 ostre papryczki chilli
- 5 ząbków czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- ew. puszka mleka kokosowego
przyprawy:
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki garam masali
- 3 łyżki oleju lub masła ghee
dodatkowo:
- ryż basmati lub jaśminowy
- kolendra
Czosnek, imbir i cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Chilli posiekaj. W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz i przesmaż na nim przyprawy. Gdy będą pachnieć i się przesmażą, wrzuć warzywa i smaż je aż zmiękną, ok. 5-8 minut, mieszając, możesz je lekko posolić. Do warzyw dodaj pomidory oraz 2 szklanki wody. Sos gotuj 35 minut, dopiero po tym czasie wrzuć do środka kawałki kurczaka i duś co najmniej 50 minut na średnim ogniu. Na końcu posól curry i jeśli masz ochotę dodaj mleko kokosowe. Podawaj z ryżem basmati i kolendrą.
Pieczone placki ziemniaczane z pikantną salsą i guacamole
Placki:
- 600 g ziemniaków mączystego typu
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki - dowolnej, np. pszennej, ryżowej lub gryczanej
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej do posmarowania
Salsa:
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka mięty
- 3-4 papryczki chilli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
guacamole:
- 2 awokado
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- dodatkowo:
- świeża kolendra
Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wymieszaj z jajkami, mąką i posiekaną cebulą. Dopraw. Na papierze do pieczenia rozłóż okrągłe porcje ziemniaków, posmaruj je olejem i piecz na chrupko w 200 stopniach przez 20-25 minut.
W międzyczasie przygotuj salsę i guacamole. Guacamole: zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę, w wersji wegańskiej pomiń majonez.
Salsa: Pomidorki pokrój na połówki, papryki i cebulę w kosteczkę, a zioła i chilli posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki z oliwą i sokiem z cytryny i odstaw na chwilę. Na gorącym placku ułóż salsę i guacaome lub podawaj je w osobnych miseczkach, całość udekoruj kolendrą.