BURGER NA NOWO - burger wegetariański

 Michał Molenda w naszej kuchni przygotował czarne burgery - hit sieci! Okazuje się, że bardzo łatwo możemy zrobić je w domu.

Burger Chefa w czarnej bułce
Czarne bułki
  • 480 g mąki pszennej typ 450
  • 240 ml mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 kapsułek węgla aktywnego
  • 4 łyżki letniej wody
  • ziarna sezamu
Ciasto wymieszaj z 2 łyżeczki drożdży ze szczyptą cukru i 4 łyżkami wody. Odstaw je na 5 minut, aż zaczną się pienić. Zagrzej w rondelku mleko, prawie zagotowując. Zdejmij je z ognia i ostudź, aż będzie tylko ciepłe. Przełóż mieszankę z drożdżami do dużej miski, wlej mleko, dodaj roztrzepane jajko i masło. Wymieszaj dokładnie całość. W osobnej misce wymieszaj mąkę z węglem, solą i resztą cukru. Połącz ze sobą zawartość obu misek i wymieszaj drewnianą łyżką, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut. Wysmaruj kolejną miskę olejem i włóż tam ciasto na bułki, po czym przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Formowanie bułek. Wyjmij masę z miski, ponownie wyrabiaj przez 2 minuty i podziel na 8 równych części. Z każdej uformuj bułeczkę, którą spłaszczysz delikatnie dłonią. Odstaw bułki do ponownego wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem. Pieczenie. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Posmaruj bułki mlekiem i posyp sezamem. Piecz 15 minut.

SKŁADNIKI NA MIĘSO
  • ok. 6 sztuk
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 kg wołowiny (antrykot)
  • 1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 3 - 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • 1 żółtko
  • 1 mała cebula pokrojona na plasterki i zeszklona (przez około 10 minut) na małym ogniu
W skład mieszanki przypraw mogą wchodzić np. kmin, kolendra, pieprz, papryka, tymianek, rozmaryn, gorczyca, goździki, cynamon, czosnek, kminek, anyż. Można użyć gotowej indyjskiej przyprawy o cierpkim i pikantnym smaku garam masala.

Składniki do podania
  • 12 plastrów sera cheddar
  • 12 plastrów cebuli czerwonej
  • 12 plastrów ogórka kiszonego
  • 12 plastrów pomidor
  • 12 plastrów boczek
  • ketchup
  • majonez
Mięso pokroić na kawałki, rozłożyć na desce, posypać pieprzem, mieszanką przypraw, czosnkiem, skórką z cytryny, natkę pietruszki oraz zeszkloną cebulę jeśli jej używamy. Zmielić w maszynce do mięsa sitkiem o grubych oczkach (mięso ma być grubo zmielone z wyczuwalnymi kawałeczkami mięsa). Do zmielonego mięsa dodać żółtko i delikatnie wymieszać. Uformować kotleciki biorąc na każdego po około 150 - 200 g mięsa. Rozgrzać dobrze patelnię grillową, posypać pierwsze 4 burgery z jednej strony solą i ułożyć na patelni (posoloną stroną do patelni). Grillować na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Podczas grillowania uważamy, aby temperatura patelni nie zmniejszyła się i burgery nie wypuściły soków. Posypać drugą stronę burgerów solą, przewrócić na drugą stronę (opcjonalnie położyć na zgrillowanej stronie plasterek sera aby się roztopił) i grillować kolejne 3 minuty. Zdjąć z patelni i ułożyć na desce. Patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem i grillować podobnie kolejne burgery. Podawać w przekrojonej na pół i opieczonej bułce hamburgerowej z dodatkami do podania.

Burger Wegetariański
Bułeczki hamburgerowe 6 szt.
  • 600 g oscypek
  • 1 szt. ananas (świeży )
  • 200 g żurawiny
  • 300 g rukoli
  • 1 szt. mango
  • 300 g ogórka kiszonego
  • 2 szt. cebuli czerwona
  • ajvar słojk
  • 350 g majonezu
  • 350 g ketchupu
Przygotować Plasterki obranego ananasa oraz mango położyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować po około 7 minut z każdej strony. Ser oscypek pokroić na plasterki, obtoczyć w oliwie i grillować po ok. 5 minut z każdej strony, w połowie smażenia podważyć ser łopatką i przewrócić na drugą stronę. Bułeczki przekroić i zrumienić w miejscu rozcięcia (np. na tosterze lub na patelni grillowej). Górną połówkę posmarować musztardą, spód grubszą warstwą ajvaru wymieszanego z łyżeczką majonezu (można też doprawić chili). Na bułkę układamy ukolę, na to ser oscypek grillowany, ananas oraz mango i na górę cebule grillowaną, ogórek kiszony oraz żurawinę. Przykryć drugą połówką bułki i podawać.