Burger Chefa w czarnej bułce
Czarne bułki
- 480 g mąki pszennej typ 450
- 240 ml mleka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 5 kapsułek węgla aktywnego
- 4 łyżki letniej wody
- ziarna sezamu
Ciasto wymieszaj z 2 łyżeczki drożdży ze szczyptą cukru i 4 łyżkami wody. Odstaw je na 5 minut, aż zaczną się pienić. Zagrzej w rondelku mleko, prawie zagotowując. Zdejmij je z ognia i ostudź, aż będzie tylko ciepłe. Przełóż mieszankę z drożdżami do dużej miski, wlej mleko, dodaj roztrzepane jajko i masło. Wymieszaj dokładnie całość. W osobnej misce wymieszaj mąkę z węglem, solą i resztą cukru. Połącz ze sobą zawartość obu misek i wymieszaj drewnianą łyżką, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut. Wysmaruj kolejną miskę olejem i włóż tam ciasto na bułki, po czym przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Formowanie bułek. Wyjmij masę z miski, ponownie wyrabiaj przez 2 minuty i podziel na 8 równych części. Z każdej uformuj bułeczkę, którą spłaszczysz delikatnie dłonią. Odstaw bułki do ponownego wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem. Pieczenie. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Posmaruj bułki mlekiem i posyp sezamem. Piecz 15 minut.
SKŁADNIKI NA MIĘSO
- ok. 6 sztuk
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 kg wołowiny (antrykot)
- 1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 3 - 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
- 1 żółtko
- 1 mała cebula pokrojona na plasterki i zeszklona (przez około 10 minut) na małym ogniu
W skład mieszanki przypraw mogą wchodzić np. kmin, kolendra, pieprz, papryka, tymianek, rozmaryn, gorczyca, goździki, cynamon, czosnek, kminek, anyż. Można użyć gotowej indyjskiej przyprawy o cierpkim i pikantnym smaku garam masala.
Składniki do podania
- 12 plastrów sera cheddar
- 12 plastrów cebuli czerwonej
- 12 plastrów ogórka kiszonego
- 12 plastrów pomidor
- 12 plastrów boczek
- ketchup
- majonez
Mięso pokroić na kawałki, rozłożyć na desce, posypać pieprzem, mieszanką przypraw, czosnkiem, skórką z cytryny, natkę pietruszki oraz zeszkloną cebulę jeśli jej używamy. Zmielić w maszynce do mięsa sitkiem o grubych oczkach (mięso ma być grubo zmielone z wyczuwalnymi kawałeczkami mięsa). Do zmielonego mięsa dodać żółtko i delikatnie wymieszać. Uformować kotleciki biorąc na każdego po około 150 - 200 g mięsa. Rozgrzać dobrze patelnię grillową, posypać pierwsze 4 burgery z jednej strony solą i ułożyć na patelni (posoloną stroną do patelni). Grillować na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Podczas grillowania uważamy, aby temperatura patelni nie zmniejszyła się i burgery nie wypuściły soków. Posypać drugą stronę burgerów solą, przewrócić na drugą stronę (opcjonalnie położyć na zgrillowanej stronie plasterek sera aby się roztopił) i grillować kolejne 3 minuty. Zdjąć z patelni i ułożyć na desce. Patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem i grillować podobnie kolejne burgery. Podawać w przekrojonej na pół i opieczonej bułce hamburgerowej z dodatkami do podania.