PIECZONE WARZYWA W ROLI GŁÓWNEJ - kasza gryczana z pulpecikami wołowymi

  • 12 stycznia 2018

Makaron razowy z pieczonymi burakami


Makaron razowy penne 200 g 
Buraki 3 szt. 
Oliwa
 Rozmaryn 2-3 gałązki 
Pieprz, sól 
Orzechy włoskie lub laskowe 100 g
 Bryndza 100 g
 Granat 1 szt.

 Oliwę podgrzej z igiełkami rozmarynu i odcedź ale rozmarynu nie wyrzucaj. Buraki obierz i pokrój w ósemki, obtocz w oliwie, dopraw solą i pieprzem. Piecz w 180 stopniach 10 minut. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki i podpraż na suchej patelni. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody z łodygami rozmarynu. Odcedź gdy będzie aldente i wymieszaj z burakami i oliwą, dodaj orzechy, rozmaryn i wymieszaj. Wierzch posyp pokruszoną bryndzą i pestkami granatu.

 Ryż basmati z pieczonymi warzywami 

Ryż basmati 200 g
 Masło klarowane 3 łyzki 
Anyż gwiazdka 3 szt. 
Cynamon laska 3 szt. 
Kolendra ziarna 1 łyżka 
Goździki całe 5 szt.
 Marchew 3 szt. 
Pietruszka 1 szt.
 Fenkuł ½ szt 
Curry 2 łyżeczki albo łyżeczka pasty 
Miód 2 łyżki 
Pomarańcza 1 szt. 
Rodzynki 2 łyżki

 Ryż opłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie i wrzuć do dużej ilości gotującej się i osolonej wody. W rondelku rozpuść masło klarowane, wrzuć do niego przyprawy i praż kilka minut na małym ogniu. Warzywa obierz i pokrój na kawałki, wrzuć do miski i zalej odcedzonym masłem wymieszanym z curry. Wymieszaj, polej miodem i wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piecz 10 min w 180 stopniach. Pomarańczę sparz i obierz skórkę i potnij ją w cienkie paseczki. Rodzynki zalej wrzątkiem. Ryz odcedź i wymieszaj z przyprawami wyciągniętymi z masła, skórką pomarańczy i odcedzonymi rodzynkami. Przykryj na kilka minut pokrywką, potem dodaj upieczone warzywa i wymieszaj.

 Kasza gryczana z pulpecikami wołowymi i pieczona papryką

Kasza gryczana nie palona 200 g
 Masło klarowane 1 łyżka 
Kalafior mały 1 szt.
 Fenkuł ½ szt. 
oliwa
 Papryka czerwona 3 szt.
 Boczniaki garść
 Antrykot wołowy mielony grubo 300 g
 Jajko 1 szt.
 Cebula 1 szt.
 Natka pietruszki 1 łyżka 
Olej

 Kaszę opłucz i podpraż delikatnie na maśle, wsyp do osolonego wrzątku i gotuj. Gdy lekko zmięknie odcedź. Paprykę piecz w 180 stopniach 20 minut, potem włóż do woreczka albo zawiń w papier do pieczenia. po kilku minutach obierz ze skórki i pokrój na paseczki. Fenkuła, pokrój w piórka a kalafior porwij na małe różyczki potem przesmaż je na oliwie albo podpiecz kilka minut w 180 stopniach. Boczniaki pokrój w paseczki i usmaż na rumiano. Mięso wymieszaj z jajem i drobno posiekaną cebulą, dopraw solą i pieprzem. Uformuj małe kuleczki i usmaż na odrobinie oliwy. Rozgrzej trochę oliwy i wrzuć do niej posiekaną natkę. Wymieszaj z kaszą, dodaj boczniaki, paprykę, fen kuła i kalafior. Delikatnie wymieszaj a na wierzchu ułóż pulpeciki. Jeśli lubisz posyp odrobiną parmezanu albo innego twardego sera.