Makaron razowy z pieczonymi burakami
Makaron razowy penne 200 g
Buraki 3 szt.
Oliwa
Rozmaryn 2-3 gałązki
Pieprz, sól
Orzechy włoskie lub laskowe 100 g
Bryndza 100 g
Granat 1 szt.
Oliwę podgrzej z igiełkami rozmarynu i odcedź ale rozmarynu nie wyrzucaj.
Buraki obierz i pokrój w ósemki, obtocz w oliwie, dopraw solą i pieprzem. Piecz w 180 stopniach 10 minut. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki i podpraż na suchej patelni.
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody z łodygami rozmarynu. Odcedź gdy będzie aldente i wymieszaj z burakami i oliwą, dodaj orzechy, rozmaryn i wymieszaj. Wierzch posyp pokruszoną bryndzą i pestkami granatu.
Ryż basmati z pieczonymi warzywami
Ryż basmati 200 g
Masło klarowane 3 łyzki
Anyż gwiazdka 3 szt.
Cynamon laska 3 szt.
Kolendra ziarna 1 łyżka
Goździki całe 5 szt.
Marchew 3 szt.
Pietruszka 1 szt.
Fenkuł ½ szt
Curry 2 łyżeczki albo łyżeczka pasty
Miód 2 łyżki
Pomarańcza 1 szt.
Rodzynki 2 łyżki
Ryż opłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie i wrzuć do dużej ilości gotującej się i osolonej wody.
W rondelku rozpuść masło klarowane, wrzuć do niego przyprawy i praż kilka minut na małym ogniu.
Warzywa obierz i pokrój na kawałki, wrzuć do miski i zalej odcedzonym masłem wymieszanym z curry. Wymieszaj, polej miodem i wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piecz 10 min w 180 stopniach. Pomarańczę sparz i obierz skórkę i potnij ją w cienkie paseczki. Rodzynki zalej wrzątkiem.
Ryz odcedź i wymieszaj z przyprawami wyciągniętymi z masła, skórką pomarańczy i odcedzonymi rodzynkami. Przykryj na kilka minut pokrywką, potem dodaj upieczone warzywa i wymieszaj.
Kasza gryczana z pulpecikami wołowymi i pieczona papryką
Kasza gryczana nie palona 200 g
Masło klarowane 1 łyżka
Kalafior mały 1 szt.
Fenkuł ½ szt.
oliwa
Papryka czerwona 3 szt.
Boczniaki garść
Antrykot wołowy mielony grubo 300 g
Jajko 1 szt.
Cebula 1 szt.
Natka pietruszki 1 łyżka
Olej
Kaszę opłucz i podpraż delikatnie na maśle, wsyp do osolonego wrzątku i gotuj. Gdy lekko zmięknie odcedź.
Paprykę piecz w 180 stopniach 20 minut, potem włóż do woreczka albo zawiń w papier do pieczenia. po kilku minutach obierz ze skórki i pokrój na paseczki.
Fenkuła, pokrój w piórka a kalafior porwij na małe różyczki potem przesmaż je na oliwie albo podpiecz kilka minut w 180 stopniach. Boczniaki pokrój w paseczki i usmaż na rumiano.
Mięso wymieszaj z jajem i drobno posiekaną cebulą, dopraw solą i pieprzem. Uformuj małe kuleczki i usmaż na odrobinie oliwy.
Rozgrzej trochę oliwy i wrzuć do niej posiekaną natkę. Wymieszaj z kaszą, dodaj boczniaki, paprykę, fen kuła i kalafior. Delikatnie wymieszaj a na wierzchu ułóż pulpeciki.
Jeśli lubisz posyp odrobiną parmezanu albo innego twardego sera.