Pytanie na Śniadanie

JAK ZAPARZAĆ HERBATĘ?

Omawiamy sposoby zaparzania herbat:
- Czarna herbata - zawarta w niej tanina dobrze działa na nasz układ pokarmowy, pomaga przy zatruciach oraz ułatwia trawienie ciężkich posiłków
Parzenie: 1-3 minuty, 2 łyżeczki na kubek, świeżo zagotowana woda 95*C
- Zielona herbata - główne składniki zapewniające zielonej herbacie dobroczynny wpływ na nasze ciało to polifenole, które odpowiadają za jej właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne
Parzenie: 1-3 minuty, 2 łyżeczki na kubek, woda 70-80*C (w przypadku najwyższej jakości zielonej herbaty japońskiej nawet 60*C)
- Czerwona herbat
a - ma właściwości oczyszczające, potrafi wychwytywać toksyny z ciała oraz oczyszczać krew dzięki czemu skuteczna jest przy zwalczaniu objawów zatrucia alkoholowego.
Parzenie: 2-5 minut (zalecane parzenie wiele razy - nawet 5-6), 2 łyżeczki na kubek, świeżo zagotowana woda 95*C
- Żółta herbata - ma własności tonizujące, przywraca siły i orzeźwia, sprzyja trawieniu, zawiera niewiele kofeiny
Parzenie: 2-3 minuty, 2 łyżeczki na kubek, woda: 75-80*C
- Biała herbata - liczne przeciwutleniacze sprawiają, że najintensywniej wyłapuje wolne rodniki, działa przeciwnowotworowo i spowalnia starzenie się ciała
Parzenie: 2-4 minuty, 2 łyżeczki na kubek, woda: 75-80*C
- Herbata oolong (niebieska) - działa korzystnie na skórę. Podobnie jak herbata zielona i biała, zawiera dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników
Parzenie: 2-5 minuty (zalecane parzenie wiele razy - nawet 5-6), 2 łyżeczki na kubek, woda: 80*C

Więcej na ten temat